Hírek

Megnyílt a Büszkeségeink, a Hungarikumok című kiállítás

Létrehozva:

|

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont a Vajdahunyadvárban a Büszkeségeink, a Hungarikumok című kiállításnak.

Nagy István agrárminiszter a megnyitón kiemelte: a kiállítás megrendezésével a múzeum fontos küldetést vállalt magára – írta cikkében a kormany.hu.

A tárlatot megtekintve a magyarok rácsodálkozhatnak arra, hogy mennyi értékünk van, és a külföldről érkezők is láthatják eredményeinket.

„Nekünk, magyaroknak van hitünk, van hagyományunk és van kultúránk. Erre a hármas egységre lehet építeni egy olyan jövőt, ami a 21. században is tartós marad”.

Hozzátette: ezen a hármas egységen az ékkövek a hungarikumok, amelyek nemzetünk legjavát tudják bemutatni. A hungarikum mozgalom legnagyobb eredménye, hogy az emberek figyelmét ráirányítják arra, hogy mi az érték, hogy vegyék észre a körülöttük lévő értékeket.

„Legyünk hát büszkék Szent István ünnepéhez közeledve arra, hogy ily csodákra vagyunk képesek, ily értéket tudunk teremteni” – mondta.

Estók János, a múzeum főigazgatója kiemelte:

Augusztus 20-án az államalapításra, Szent Istvánra emlékezünk, a kiállítás pedig azt mutatja be, hogy hogyan formálódtunk magyarrá. Ezalatt a bő ezer év alatt, hogyan formálódott lelkiségünk, gondolatiságunk, életvitelünk és az a szellemi és anyagi kultúra körülöttünk, amlynek mentén magyaroknak nevezzük magunkat.

A hungarikumok azok, amelyek ezt az érzületet megtestesítik – emelte ki.

Elmondta: a csaknem 90 hungarikum közül az agrárszférához, – a mezőgazdasági termelés mellett az életmódhoz, életvitelhez és az élelmiszeriparhoz – kapcsolódó több mint 50 hungarikumot emelték ki.

A tárlat igazi összegzés, az gondolatiság ismerhető meg, ami ezekben a tárgyakban, hagyományokban, viseletekben, a lelkiség különböző megnyilvánulásaiban, beleértve a népmeséket is, jelen van.

Fotók: Fekete István

Kiemelte:

„a tárlaton megjelenő témákat ki is bontják, hiszen az elmúlt időszakban a Herendi Porcelánmanufaktúrával két időszakos kiállítást valósítottak meg közösen, tavasszal zárták a halasi csipkét bemutató tárlatot, őszi tárlatuk középpontjában pedig a Hortobágy áll, a hungarikumokat is megjelentetve.

A Büszkeségeink, a Hungarikumok című tárlat összegyűjtve mutatja meg a magyarság kincseit: nyelvünk, irodalmunk, tudományunk eredményeit, az egykori és mai lángelmék teljesítményeit.

A kiállításon együtt vannak jelen a történelmi múlt a tudomány és a kultúra teljesítményei, a gasztronómia kiválóságai és a kreatív magyar elme találékonyságai – áll az ismertetőben.

Az október közepéig látható tárlat kurátora Orosz Diána gyűjteményi főosztályvezető, a látvány Sárik Zsanett grafikus munkája.

agrotrend.hu/kormany.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook