Hírek

Indul az agrárbiztosítási szezon

Indul a mezőgazdasági biztosítási szezon, azok a gazdák, akik a tavaszi fagykárok ellen is szeretnének már védelmet, sürgősen meg kell kössék a szerződésüket. A biztosításokra immár negyedik éve állami támogatás is kérhető, igaz, ennek pontos összege körül az idén van még egy kis bizonytalanság.

Az unió ugyanis nem fogadta el időben hazánk vidékfejlesztési programját, amelynek büdzséjébe tartoznak ezek a kifizetések is, így a kormány úgy döntött, nemzeti finanszírozással teremti meg a folytonosságot – mondja Füzesi Dániel, a Groupama Garancia szakértője. Tavaly csaknem 3 milliárd forint volt az a keretösszeg, amivel az agrárbiztosításokat támogatta az állam, a piac az idén is hasonló nagyságrendű összegre számít. Úgy tűnik, a gazdák is egyre inkább kihasználják a lehetőséget, hogy az állam kifizeti helyettük a biztosítási díj akár 65 százalékát. A 2012-es első évben még olyan kevesen kötöttek agrárbiztosítást, hogy az állami támogatás kétharmada megmaradt. 2013-ban sem fogyott el a 3 milliárd forint körüli támogatási keret, először tavaly fordult elő túligénylés, így voltak olyan termelők, akik csak az éves díjuk csupán 30 százalékát kapták meg végül az államtól. A teljes biztosítási díjhoz mérten a támogatás valamivel kevesebb lesz végül, a támogatott biztosítások önrésze ugyanis magas, a gazdák így szinte kivétel nélkül kötnek ezek mellé kiegészítő önrészbiztosítást. A támogatás főleg a szegényebb országrészekben, például a szabolcsi gyümölcstermesztők körében ösztönzött sokkal több gazdát arra, hogy biztosítást kössön. A Generali tapasztalatai szerint az is jellemző, hogy a jégesővel sűrűbben érintett területeken szívesebben megkötik a biztosítást.

Kukoricára, búzára és napraforgóra kötik meg a szerződést a termelők

A Groupama Garanciánál az idén is arra számítanak, hogy nő a kereslet a biztosítások iránt, a díjbevétel viszont lehet, hogy nem nő majd, mivel a termékárak 10 százalékkal csökkentek. A másik két piaci szereplő, az Allianz és a Generali nem közölte a várakozásait. Az agrárhitelezés felfutása – a Növekedési Hitelprogram a legnagyobb összeggel a mezőgazdaságot finanszírozza – viszont a Generali és a Groupama Garancia szerint is kedvező hatással lehet a piacra, ha a növénybiztosításokra közvetlenül nem is hat, de a mezőgazdasági vagyonbiztosítások volumenét mindenképpen növelheti. A három támogatott növénybiztosításokat kínáló biztosító piaci részesedése évek óta hasonló. Az Allianz tavaly 3,2 milliárd, a Groupama Garancia 3,5 milliárd forintos díjbevételt ért el, a Generali pontos számot nem közölt, de úgy becsüli, a támogatott növénybiztosításokból övék a piac harmada. A támogatásra azonban nem azonos mértékben támaszkodnak a cégek: míg az Allianznál a szerződések többsége ilyen, a Groupama Garanciánál a díjbevétel kevesebb mint harmada származik ezekből a konstrukciókból. A termelők egy része ugyanis az állami segítség ellenére is inkább piaci alapon köt biztosítást. A biztosítók tapasztalatai szerint jellemzően kukoricára, búzára és napraforgóra kötik meg a szerződést a termelők, és főleg jég-, tűz- és viharkár ellen kérik a védelmet.

Kockázatos üzlet

Az agrárbiztosítások piaca az elmúlt három évben ugyan a támogatásnak köszönhetően növekedésnek indult, de még messze van az uniós csatlakozás előtti szintektől. Az állam Magyarország uniós csatlakozásáig szabadon nyújthatott támogatást a mezőgazdasági biztosításokra, ezért 2003-ban még 20 milliárd forint körül volt az agrárbiztosítási piac díjbevétele. A csatlakozás után ez 7,5 milliárd forintra csökkent. Az újfajta – immár az EU-nak is tetsző – támogatási rendszernek is köszönhetően a 2011-ben még 8,8 milliárd forintos mezőgazdasági biztosítási piac 2013-ra a Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 12,8 milliárd forintosra hízott, a szerződések száma csaknem 5 ezerrel 16,4 ezerre nőtt. A kockázatok viszont magasak, a tavalyi év ugyan jól sikerült a kárhányad szempontjából, de 2010-ben például a díjbevételük több mint másfélszeresét fizették ki károkra.

Forrás: vg.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés