Hírek

Világszerte lejtőre került a feldolgozóipar

Súlyos gondokat vetít előre a világgazdaság jövőjére nézve, hogy az eurózónában, az Egyesült Államokban és Kínában is súlyosan visszaesett a feldolgozóipar bővülésének üteme májusban − derül ki a Markit Economics és az Institute for Supply Management adataiból.

    Feltehetőleg az emelkedő nyersanyag- és energiaárak, valamint különböző regionális sokkok vezettek a feldolgozóipar globális lassulásához. A számok meglehetősen sötétek: az eurózónában két és fél éve nem esett ilyen mértékben a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (PMI) az előző hónaphoz képest − 58 pontról 54,6 pontra −, mint idén májusban. Kínában csak 0,9 ponttal lassult az ország gazdaságának legnagyobb részét kitevő szektor bővülését kitevő mutató, ám az 52 pontos PMI már a stagnáláshoz közelít (50 alatt már zsugorodást mutatna) − igaz, az ipari aktivitás hűtése központi politika Kínában.

    Az Egyesült Államokban közel két éve nem volt ilyen alacsony a feldolgozóipari aktivitást követő ISM mutatója: az áprilisi 60,4 pont után 53,5 pontra esett májusban, miközben az elemzői konszenzus 57,7 pontot valószínűsített.

    A legnagyobb európai gazdaságban, Németországban ugyan még mindig lendületesen bővült az ipari szektor, ám az 57,7 pontos ütem itt is héthavi mélypontot jelent. Az eurózóna nagy részében szintén estek a PMI-k, Spanyolországban ráadásul 50,2 pontról a visszaesést jelző 48,2 pontra, és a szektor foglalkoztatási indexe további munkahelyek megszűnését vetíti előre a húsz százalék feletti munkanélküliséggel sújtott országban.

    A világgazdasági fellendülést az utóbbi hónapokban leginkább hajtó ágazat főleg az egyre erősebb inflációs nyomás, valamint a japán katasztrófasorozat kihatásai és az európai adósságválsághoz kapcsolódó félelmek miatt eshetett ilyen összehangoltan világszerte. Számos elemző fontosnak látja hangsúlyozni, hogy a borús adatok ellenére egyelőre nem kell összeomlástól tartani: feltehetőleg néhány hónapig mérsékeltebb lesz a feldolgozóipar növekedése − erre utal a világszerte egységesen csökkenő rendelésállomány −, ám ezt követően újra lendületet kaphat. Az egyelőre kiábrándító növekedési ütem mindenesetre több elemzőt is növekedési prognózisainak felülvizsgálatára késztetett.

Forrás: Napi Gazdaság
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés