Hírek

Szó lehet az áfa átalakításáról az agrárium egyes területein

A jelenleg is zajló államigazgatási átalakítások, illetve a gazdaság átalakulása során több esetben is felmerült, hogy a vállalkozások versenyképességét adópolitikai eszközökkel is támogassa az állam: egyrészt az adminisztráció egyszerűsítése, másrészt konkrét intézkedések révén – mondta Balogh Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adópolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A mezőgazdaság hozzájárulása (százalék, 2010)
 – a GDP-hez: 2,9
– beruházáshoz: 4,8
– foglalkoztatáshoz: 4,5
Forrás: NGM

    A tárca jelenleg is dolgozik az áfaszabályok átalakításán, hogy áfamentessé válhasson az egyéni vállalkozó egyéni céggé alakulása. A tervek szerint szintén mentesülne az áfa megfizetése alól a gazdaságátadás is, amennyiben hozzátartozó a kedvezményezett. Ez utóbbi elképzelés már a vidékfejlesztési tárca törekvéseit tükrözi, amely szeretné fiatalítani a hazai gazdatársadalmat. A termelői, érdek-képviseleti oldalról többször szorgalmazott drasztikus áfacsökkentés realitásával kapcsolatban Balogh szerint a költségvetés szükségletei a mérvadóak.

    Az őstermelőkre és kistermelőkre vonatkozó adószabályok az EU adta keretek közt már így is a lehető legnagyobb kedvezményt adja a többi vállalkozás adóterhelésével összevetve – jegyezte meg a helyettes államtitkár. Összesítése szerint 2010-ben a szektorban tevékenykedő 420 ezer regisztrált vállalkozás több mint 90 százaléka őstermelő volt, a 131 ezer egyéni vállalkozó és őstermelő összesen 31,3 milliárd forint adózás előtti jövedelemből 5,2 milliárd forint adót fizetett be. Az összes adóbefizetés felét a legjobban teljesítő egyéni gazdálkodók, őstermelők, vállalkozók 10-15 százaléka, mintegy 12-13 ezer adózó teljesíti.


Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés