Hírek

Harsányi: az AXIÁL továbbra is a sikerekre fókuszál

25 éves idén az AXIÁL Kft. – ennek kapcsán beszélgettünk Harsányi Zsolt tulajdonos ügyvezetővel az alapításról, a jövőbeli tervekről, valamint arról, hogy tudott ilyen sikeressé válni a vállalkozás, és hogy mivel várják a látogatókat a januári AgrárgépShow-n.

Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető, AXIÁL Kft.

– Mi volt az alapelképzelés az AXIÁL alapításakor?
A rendszerváltáskor végeztem Gödöllőn mezőgépész mérnökként. A BKR – ahol dolgozni kezdtem – tönkrement. A túlélés volt a célom. El kellett tartanom a családom. Hiány volt Zetor alkatrészből – s nem csak a gyorsan forgó alkatrészből. Tudtam, hogy mi kell, tudtam, mi romlik el. Hoztam Csehszlovákiából jó sokat, és mivel keresték, elfogyott.

Mennyire körvonalazódtak az alapítás idején a jelenlegi profilok?
Kezdetben kizárólag Zetor traktor és IFA teherképkocsi alkatrészt árultunk. Később komplex alkatrészválasztékkal rendelkeztünk. 1995-ben első nyugati gépünk a Sulky volt. 2000 óta Claas, 2002 óta Fendt importőrök vagyunk, 2004-től pedig építőipari, raktártechnológiai gépeket is forgalmazunk.

– Mennyivel volt másabb akkoriban az üzleti környezet?
Telefon, internet nem volt, az információ lassabban áramlott. Most egy kép elküldése másodperc műve, akkor napokig tartott. Emberibb volt minden. Ja, és fiatalok voltunk, jobban bírtuk.

– Mennyivel volt másabb akkoriban a gazdálkodók elvárása egy gépforgalmazó, szervizelést végző, alkatrészkereskedő céggel szemben?
A műhelyek tele voltak jó gépészekkel, akik az akkori egyszerűbb gépeket javították még gond nélkül. Lassan ezek a szakik vagy kiöregszenek, vagy az elektronikát kevésbé értik meg, nekünk viszont lépést kell tartanunk. Igény van rá.

– Milyen út vezetett az alkatrészüzlettől a világmárkák forgalmazásáig?
Rögös, emelkedős, kicsit kanyargós út, amin azért jellemzően előre haladtunk. Ritkán kellett hátralépnünk, s a lendület is megvolt bennünk.

– Mitől tudott ennyire sikeres lenni az AXIÁL?
A jól képzett és motivált kollégáktól. Soknemzetiségű központunkban rengeteg jól felkészült csapattagunk van.

– Mi az, amit úgy gondol tulajdonosként, hogy nem sikerült megvalósítania?
Vannak ilyenek, de ezeket gyorsan kitöröltem. Nincs meg a memóriámban. Inkább a sikerekre fókuszálok, azok éltetnek.

– 25 év tapasztalattal a háta mögött, mennyire tud előre tervezni, milyen a viszonyok a hazai agráriumban?
Nehéz, a gazdaságpolitika mindig tud meglepetéseket okozni. Ma is csakúgy, mint az elmúlt 25 évben. De alkalmazkodunk. Sok energia van benne. Egy tankhajó fékútja is több tíz kilométer. Mi egyelőre a gázt nyomjuk.

– Változik-e a jövőben a profil vagy a fókuszok?
A szervizet fejlesztjük ezután is! Emberrel, épülettel, felszereléssel. Ezt folytatjuk, mert ez a jövő sikerének kulcsa. Sok jó gép elérhető Magyarországon, de kevés a jó szervizes.

– Milyen lehetőséget lát a precíziós gazdálkodásban, amelynek hazai éllovasa is az AXIÁL?
A gazdálkodók nyereségét növeli, és mint ilyen, mindenkinek szüksége van rá. Mindenki a gazdaságosságra törekszik, és egyre többen használják, vagy fogják ezt használni.

– Van olyan pont egy vállalkozás életében, amikor azt mondja, hogy ennyi (profil, feladat) elég, és inkább a meglévők tökéltesítésére fókuszál "csak"?
Van, de ezt még nem értük el. Persze a közelében járunk. Egyre több energiát fektetünk kollégáinkba, hiszen ez sikerünk hosszú távú záloga.

– Milyennek látja az AXIÁL-t 5, illetve 10 év múlva?
Profi gépeket kiváló szervizzel, alkatrészellátással szolgálni képes cégként látom, ahol dolgozóink és partnereink egyaránt örülni tudnak egymás sikereinek.

– A partnerek a jubilum kapcsán biztosan valami "nagy durranásra" számítanak. Lesz-e ilyen, és ha igen, akkor mi?
25 éves lesz a cég. A januári AgrárgépShow-val indítjuk az évforduló megünneplését, de természetesen továbbra is a munka a legfontosabb.

agrotrend.hu / scs

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés