Hírek

A szaktárca programja tüneti kezelés az állattenyésztés esetében

Az agrár-érdekképviselet szerint az állattenyésztés további leépülése várható a magyar mezőgazdaságban – tudatta a MOSZ szerdán az MTI-vel.

    A MOSZ az állásfoglalásában kitér arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium ígérete a kiegészítő (top-up) támogatások érdemi kompenzálására nem tudja pótolni a közel 40 milliárd forintnyi top-up támogatások kiesését.

    Úgy vélik: a tejágazat szerkezetátalakítási támogatása az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program része, nincs köze a kieső top-up támogatásokhoz, ahogyan az állatjóléti támogatási összegeknek sem. A területalapú (SAPS) támogatás terhére meghirdetett szerkezetátalakítási program csupán néhány ágazat részleges kompenzációját jelenti, így a kieső 40 milliárd forint áll szemben 10 milliárd forint kompenzációval – állítja az agrár-érdekképviseleti szervezet.

    A drasztikusan romló finanszírozáson túl a termelőknek további bizonytalanságot jelent, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) szabályai 2013-tól nem ismertek, de az szinte bizonyos, hogy 2013 után megint egy új rendszerre kell áttérni a MOSZ szerint.

    A MOSZ úgy véli: a gazdálkodóknak 4 év alatt 3 támogatási formához kell alkalmazkodniuk, ami kiszámíthatatlan viszonyokat teremt. Ha 2012-ben áttérne Magyarország a régi tagállamok által alkalmazott támogatási rendszerre, nagy valószínűséggel 2020-ig kiszámíthatóvá lehetne tenni az állattenyésztési ágazatok támogathatóságát – írja a szövetség a közleményében.

    A MOSZ arra kéri a döntéshozókat, fontolják meg annak a lehetőséget, hogy a magyarországi támogatási rendszert az EU tagállamok többsége által használt struktúrához igazítsák. Az érintett ágazatoknak jelen körülmények között erre óriási szüksége van – olvasható a MOSZ közleményében.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés