Hírek

AGRYA: Óriási potenciál rejlik a kertészetben, tekintélyes mennyiségű pénz jut a fiatal gazdáknak

Az uniós KAP-források csökkenése ellenére a 2014-2020-as időszakban is tekintélyes mennyiségű pénz jut a fiatal gazdák támogatására.

A virtuális világ térnyerése ellenére egyre inkább felértékelődik a világon a mezőgazdaság szerepe. A Rádió Orient műsorában Mikula Lajos, az AGRYA elnöke mutatta be az új költségvetési időszak számadatait. A vendég emellett a fiatal gazdák hazai támogatásairól és a földadó negatív hatásairól beszélt.  Az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési időszakában csökken a közös agrárpolitikára (KAP) fordított források aránya: a 3,4 százalékos összköltségvetés csökkenéssel 373 milliárd euróra mérséklődik a KAP támogatás. Mikula Lajos a Rádió Orient műsorában elmondta, még alakul a források végösszege, folyamatos az egyeztetés az unióval. „A csökkentés ellenére a fiatal gazda ügyre továbbra is tekintélyes mennyiségű pénz jut. A terület továbbra is nagy siker politikailag és szakmailag” – a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) elnöke hozzátette, a fiatal gazdák 3-4 százalékban részesednek az összforrásokból.

A vendég kiemelte, nehéz meghatározni a fiatal gazdák pontos számarányát. A többgenerációs gazdálkodó családok kialakulásával a néhány tízezerből közel 8-9 ezer fiatal gazdálkodóról lehet beszélni. „A városi fiatalokban romantikus kép él a vidékről és a mezőgazdasági termelésről. A vidékiekben pedig megvan a szándék, hogy továbbvigyék elődeik gazdaságát. Folyamatosan változik a közvélekedés a kérdésben, egyre inkább felértékelődik az élelmiszertermelés a virtuális világ mellett. Egyre többen látják, hogy az értékteremtő mezőgazdaságból hosszabb távon meg lehet élni.”

A kormányzat kiemelt célja 2020-ig, hogy 212 milliárd forint pluszforrással új munkahelyeket teremtsen a mezőgazdaságban. A reform részeként 2015-ben 33,3 milliárd forint célzott többletforrást biztosítanak az állattenyésztőknek. Mikula Lajos kiemelte, óriási potenciál rejlik a természeti erőforrásaink hatékonyabb feldolgozásában, valamint a kertészetben. „Világszínvonalú termékeink vannak ebben az ágazatban. A problémák megoldhatóak lennének az ÁFA csökkentésével” – a vendég hozzátette, az agrároktatás mellett átalakul a hazai mezőgazdasági struktúra. A gazdálkodói szervezetek mellett egyre szélesebb családi gazdálkodó réteg alakul ki, növekszik a szakmát összetetten ismerők aránya. „Nem a termelési kultúrában, hanem a menedzsment ismeretekben vagyunk lemaradva Nyugat-Európától.”

Az elmúlt években leszállították a fiatal gazda támogatás ponthatárát. A mezőgazdaság fejlesztését ösztönző lépés hatására azonban csökkent a verseny és sokan fenntarthatatlan projektekhez nyertek forrást. Mikula elmondta, a 2007-2013-as időszakban 1200-1300 gazdálkodónak kellett visszafizetnie a támogatást. A rendszer azonban folyamatosan finomodik, továbbá megjelent a pályázók alaposabb felkészítése. A fiatal gazdákat emellett külön földpályázattal ösztönzik. Mikula elmondta, zajlik az egyeztetés a tárcával a 40 év alattiakat érintő kiírásról.

A Rádió Orient vendége a földadó bevezetését meggondolatlan lépésnek tartja. Az önkormányzatok az új jogszabályi struktúrában rendeleteken keresztül, illetékességi területükön különadókat vezethetnek be. Az AGRYA elnöke hozzátette, a gazdálkodókkal nem volt egyeztetés a kérdésben, sok esetben aránytalanul magas a kiszabott adó. „Bízunk abban, hogy sikerül elérni azt, hogy kivegyük a földeket a jogszabály hatása alól. A földadó hatással van az egész település gazdaságára, csökkenti annak versenyképességét.”

Forrás: orientpress.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés