Hírek

Viszik a földet, mint a cukrot

Minden korábbinál jobban felpörgött a földpiac az elmúlt év utolsó negyedévében, és várhatóan februárig az eddigieknél magasabb áron talál gazdára minden, amit eladásra kínálnak.

A földforgalmi törvény tervezete, majd elfogadása már 2013 eleje óta erősen ösztönözte a termelőket, illetve a pénzügyi befektetőket is a vásárlásra, az eladókat pedig a minél egyszerűbb, gyorsabb értékesítésre, minél magasabb áron. Az FHB termőföldindexe az előzetes adatok szerint 2012-ben 13,2 ponttal javult az előző évhez képest, a szántók országos átlagára 2012-ben 823 ezer forint volt hektáronként. A 2012-ben lebonyolított 24,9 ezer adásvételi ügylet − ami alapján az index változását számították − mintegy fele már az elmúlt év első felében összejött, de az igazi földvásárlási roham a második félévben, a földforgalmi törvény elfogadását követően indult.

Jelenleg erősen keresleti a piac: négyszer annyi a vevő, mint az eladó: bármit kínálnak eladásra, két héten belül gazdára talál pénzügyi vagy szakmai befektetők körében − mondta a Napi Gazdaságnak Nagy Ferenc, a Tiszacash Zrt. elnök-vezérigazgatója. A vevők korábban is gyorsan döntöttek, most azonban művelési ágtól függetlenül vásárolnak, ha eladó terület kínálkozik az országban

Komoly vásárlói kör a nagyobb gazdasági társaságoké: az ezekhez kapcsolódó magánszemélyek főleg a telephelyük 20-30 kilométeres körzetében aktívak, és akár a helyi piaci árnál 30 százalékkal magasabb összegért is rábólintanak az ügyletre. Korábban éppen ez a vevői kör alkudozott a legtovább és a legerőteljesebben, most viszont igyekeznek bebiztosítani a termelési alapokat képező lehető legnagyobb földterületeket akár vásárlás, akár haszonbérbe vétel révén.

Várhatóan februárban csendesül majd a piac, mivel a hónap végétől hatályba lép a földforgalmi törvény újabb pár paragrafusa, másrészt az adásvételeknél most is kötelező kifüggesztés idejével számolva ezt követően kötendő ügyleteknél a helyi gazdabizottság és az engedélyező hatóság már élesben ellenőriz és az eljárás kezdetétől közreműködik. A február elejéig megkötött szerződések esetében utólag, májustól ellenőrzik a földhivatalok a szerzési feltételek fennállását és a korlátok, tilalmak betartását.

Forrás: Napi gazdaság

 

 

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés