Hírek

Nincs minden megsemmisítve

Még mindig nem ért véget a génszennyezett vetőmagokból kikelt állományok megsemmisítése. A sokadik utolsó határidő augusztus vége volt.

    Pedig már megjelent a Magyar Közlönyben az érintett termelők kártalanításáról szóló rendelet, és a kormány is átcsoportosította a Miniszterelnökség keretéből a vidékfejlesztéshez azt a négymilliárd forintot, amiből ezt szeretné finanszírozni.

    A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai szerint szeptember elsején a közvetlenül érintett − tehát nem a védőzónában lévő − 4439 hektárból még csak 3514 hektáron fejeződött be a hatóság által elrendelt megsemmisítés. Az érintett terület túlnyomó részén kukoricavetések vannak, 254 hektáron szója. Utóbbinál nem kell átporzástól tartani, és egy precedens értékű hatósági döntés nyomán szomszédos vetéseket sem kell megsemmisíteni. Azt azonban még mindig lehet pontosan tudni, hogy mekkora a védőzónákban eddig és még várhatóan megsemmisítésre váró vetés.

    A mai napig összesen 18 termelő kérte a megsemmisítésre kötelező határozat végrehajtásának felfüggesztését − válaszolta lapunk érdeklődésére az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Vagyis elképzelhető, hogy helytálló a Magyar Nemzet értesülése arról, hogy egyes termelők az esetlegesen elmaradó bevételeik miatt szeretnék megtartani és betakarítani a vetéseket. Mindeközben továbbra is folyamatos a kormány − illetve elsődlegesen az illetékes agrárhatóságok −, valamint a Monsanto közötti egyeztetés a vitás pontokról.

    Szeptember 1-jéig 29 repcemagtételből 29 vizsgálatot végzett el a Mezógazdasági Szakigazgatási Hivatal, a vizsgálatok mindegyike negatív eredménnyel zárult − közölte a Napi Gazdasággal a hatóság. Az idén egyébként közel 270-300 ezer hektáron terveznek repcét vetni a termelők.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés