Hírek

Országosan meghaladja a félmilliárd forintot az Yvett ciklon okozta károk nagysága

A mezőgazdasági termelők többségének nem volt biztosítása, így ennek következményeivel egyedül kell megküzdenie. A legnagyobb kárt a szőlő- és gyümölcstermelők könyvelhetik el.

A megye homokosabb talajú területein, Paks, Sárszentlőrinc környékén a búzát döntötte meg az erős szél, de abban bíznak a gazdák, hogy aratásra visszaegyenesedik, mondta Bach János termelő. Itt 70-80 milliméternyi eső esett, amit mára el is ivott a föld.

Kisvejkén és a környékén a gyümölcsösökben nagy kárt tett az erős szél. A Danubia-Frucht gyümölcsértékesítő szövetkezet telepvezetője, Sebestyén István elmondta, a most érő cseresznye megrepedt, a kajszi és a meggyfákról pedig leverte a termés nagy részét a viharos szél. Jeget ugyan nem kaptak, de a ciklon így is pusztított. A termelők többségének nincs biztosítása. Ezt mindenki maga intézi, a szövetkezet tagjai a közös értékesítésre szerződtek csak.

A biztosítókhoz folyamatosan érkeznek a bejelentések Tolna megyében is. A gazdák többségének azonban nincs mezőgazdasági biztosítása, ennek oka, hogy eddig az elemi károk között a viharkárok (szél, felhőszakadás, stb.) nem szerepeltek, illetve a kár mértékének meg kellett haladnia legalább az 50 százalékot, hogy valamennyit fizessen a biztosító.

Megemelheti az eper árát az Yvett, mondták a megkérdezett termelők. Faddon az első becslések szerint mintegy harminc százalékkal kevesebb szamócára számítanak. A talaj teljesen átázott, áll rajta a víz, a meleg idő mellett szél is kellene ahhoz, hogy gyorsan száradjon, így talán a gombás fertőzéstől még meg lehetne menteni a gyümölcsöt, mondta Bényi András. A szőlőben az orkán erejű szél okozta a bajt, letördelte a hajtásokat rajta a fürtökkel. Az ültetvények sok helyen úgy néznek ki, mintha alaposan elverte volna a jég, a levelek letörtek, elszáradtak. A lisztharmat és a peronoszpóra járvány is felütötte a fejét a borvidéken, a szakemberek arra hívják fel a szőlősgazdák figyelmét, hogy a következő napokban feltétlenül védekezzenek permetezéssel az említett betegségek ellen.

A Sárközi mezőgazdasági terülteken a belvíz okozza a gondot, mondta a bátaszéki Kovács István. A gabonák egy részénél nem is látszik, hogy vízben áll a növény, majd úgy tíz nap múlva, amikor már "megfulladt" a búza. Meleg és szél kellene, hogy gyorsan száradjanak a földek, erősítette meg Kovács István, aki hozzátette, a szekszárdi Sió csatornát ugyan kipucolták tavaly, azóta azonban benőtte a nád, így újból áll benne az iszap és a víz. A Sárvíz pedig kikotorva sincs már évek óta, így hiába húztak árkokat a gazdák a csatornához, a belvíz nem folyik bele.

Az akácvirágok barnultan lógnak a fákon

A méhészek kénytelen-kelletlenül vették tudomásul, hogy az idei akác szezon nagyon rövidre sikeredett. Nagyernyei Attila elmondta, a ciklon előtt egy héttel indult az akácméz gyűjtése, akkor nagyon bizakodóak voltak, minden feltétel adottnak tűnt. A viharos szél azonban sok virágot letépett, a maradék meg barnán lóg a fákon. A szélvédett völgyekben még ugyan lehet találni épeket, de ezekből már nagy gyűjtésre nem lehet számítani. Emiatt a méhészek többsége a vándorlás mellett döntött, a Bakonyba, Vas megyébe és Nógrádba indulnak a héten, hiszen ha bejön a meleg idő, rövid lesz a hátralévő szezon.

Idén már vihar- és felhőszakadás-kár is van

Az idén május 15-ig lehetett jelezni, ha valaki mezőgazdasági biztosítási díjához támogatást is kívánt igényelni. Ezt a kifizetési támogatási kérelmekkel együtt kellett benyújtani a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Az idén bővült a biztosítási díjhoz nyújtott támogatási kör: három csomag (A-, B- és C-típusú) közül lehetett választani. Feltétel volt, hogy a termelőnek legyen érvényes mezőgazdasági biztosítása. A kárküszöb változó, általában akkor lehet kártérítést kérni, ha a növénytábla legalább 40 százaléka károsodott. Idén a viharkár, a felhőszakadás is bekerült a biztosított kárnemek közé.

Kép és szöveg: teol.hu/Mauthner Ilona

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés