Hírek

2010 óta dinamikusan nő az agrárexport-bevétel

A kormányváltás, azaz 2010 óta dinamikusan nő az agrárexportból származó bevétel Magyarországon – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

Budai Gyula közlése szerint a tavalyi 2,6 milliárd euróval szemben 2012-ben eddig több mint 3 milliárd euró folyt be az agrárköltségvetésbe exportból.

Az aszályos év ellenére az árak növekedése kompenzálta a bevételkiesést, ez pedig – például a kukorica esetében is – jelentős bevételt hozott a büdzsé számára is – tette hozzá.

A megyei terméseredményekről szólva az államtitkár elmondta: a május eleji, elsősorban a gyümölcsösöket érintő fagykár ellenére a közepesnél jobb terméseredményt könyvelhettek el a szabolcsi gazdák. Tájékoztatása szerint az alma esetében szeptemberben sikerült megállítani azt az értékesítési hullámot, ami az ipari alma felvásárlási árát csökkentette.

Sokan arra számítottak, hogy a fagykárbejelentéseket követően rossz lesz az idei almatermés, a kormányzati intézkedésekkel és a feldolgozókkal megkötött megállapodások révén azonban sikerült jó felvásárlási árakat garantálni az étkezési és az ipari alma tekintetében – mondta el az államtitkár.

Budai Gyula emlékeztetett arra is, hogy a tárca országos kampányt indított az alma, később pedig a dinnye népszerűsítése érdekében. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szabolcsi almatermelők az elmúlt időszak egyik legeredményesebb évet zárták 2012-ben – jelezte.

A kormányzat az idén megteremtette a jogi és szakmai feltételeket ahhoz, hogy a gazdálkodók jövőre letisztult piaci helyzetben tudják értékesíteni a megtermelt jó minőségű gyümölcsöt – mondta Budai Gyula.

Szigeti Zoltán, az Agrana Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a vásárosnaményi feldolgozóüzem az idén rekordmennyiségű, több mint 240 ezer tonna almát vásárolt fel. A májusi fagy és a nyári aszályos időszak ellenére az étkezési almával együtt 600-700 ezer tonna alma termett az országban, ez volt az elmúlt tíz év egyik legjobb termése.

A rendezvényen részt vett Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, Rácz Imre, a térségi agrárkamara átmeneti elnöke és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke is.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés