Hírek

A járvány rámutatott a hazai termékek fontosságára

Zöld megújulás jön a gazdaságban, elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt, két év átmeneti időszak következik a Közös Agrárpolitikában. A 2020-as év utolsó hírösszefoglalója.

Válságos évet zár az erdőgazdálkodási ágazat – A koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák erősen sújtották a hazai erdőgazdálkodókat, a vállalkozások jelentős része jelenleg szünetelteti a tevékenységét. A mostani válság az ágazat mélyebben gyökerező problémáira is rámutatott, mindezek megoldásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnere kíván lenni az érintetteknek.

Elégetik a koronavírus miatt elásott nyérceket Dániában – A dán parlament vasárnap megszavazta négymillió koronavírus miatt eltemetett nyérc kiásását és elégetését, hogy megakadályozzák a környezetszennyezést. Erre azonban csak 2021 májusában kerül majd sor, szakértők szerint addigra ugyanis az állattetemek már nem fognak fertőzni.

A horgászokra is vonatkoznak a korlátozások – A horgászok életébe is beleszóltak a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések, bizonyos előírásoknak nekik is meg kell felelniük.

Nagy lehetőségek előtt áll a magyar komlópiac – Az agrárminiszter, hatáskörében eljárva több jogcím támogatási keretét is megemelte.

Kiváló volt az idei máktermés – Kiemelkedően jó volt Magyarországon a máktermés. Bár a mák egy kényes és kockázatos növény – mondta az InfoRádiónak Pájtli József termelő, aki Tamásiban már évtizedek óta foglalkozik máktermesztéssel.

Két év átmeneti időszak következik a Közös Agrárpolitikában – Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a Közös Agrárpolitika 2021-es és 2022-es évekre vonatkozó szabályait rögzítő átmeneti rendeletet. A jogszabály lehetőséget biztosít az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások jelenlegi formában történő továbbvitelére a következő két évben, valamint az Európai Helyreállítási Alapból közvetlenül a mezőgazdaságra fordítható források 2021-től történő igénybevételére.

Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt – A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.

Zöld megújulás jön a gazdaságban – Zöld megújulás jön a gazdaságban, a kormány 10 milliárd forinttal támogatja az egyszer használatos műanyagtermékek csökkentését segítő cégeket – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára szerdán az M1-en.

Agrárminiszter: a járvány rámutatott a hazai termékek fontosságára – Komoly kiesést okozott a koronavírus-járvány a magyar mezőgazdaságban, ugyanakkor rámutatott a hazai agrárium ütésállóságára és a hazai termékek fontosságára; nőtt a helyi piacok forgalma, teret nyert az online kereskedelem, valamint a járvány ellenére megmaradt a beruházási kedv is – mondta az agrárminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Újabb forrást biztosít a kormány a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fejlesztésére – Az új kollégium, valamint a C típusú tornacsarnok felépítése és a vetőmagüzem felújítása valósul meg a forrásból.

AGRO7 – a hét agrárhírei – Az Agrárminisztérium dolgozói idén sem feledkeztek meg a gyermekotthonok lakóiról, akiket megajándékoztak karácsony alkalmából. Az Agrotec Kft. kisfilmjével kíván kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet, valamint Dr. Farkas Alexandrával is beszélgettünk, akinek neve a dunavirág mentőakcióhoz köthető.

Előtérbe helyeződnek a helyi élelmiszerek – Nem térnek vissza a fogyasztók a járvány előtti időkhöz a koronavírus legyőzése után sem: a pandémia alapvetően átalakította az emberek hozzáállását az élelmiszerekhez.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés