Hírek

Temetőbe merészkedtek a medvék Szlovákiában

A szomszédos országban ismét megtámadott egy embert egy medve. Az áldozat szerencsés módon nem szenvedett súlyos sérüléseket. Egy másik esetről is jelentettek a szlovák rendőrök: legalább négy medve mozgását regisztrálták rózsahegyi városi temető területén.

Létrehozva:

|

A legutóbbi medvetámadás ezúttal a Privigyei járásban, Lieš»any és Èavoj települések közt történt. A medve üldözőbe vett egy kerékpározó férfit, aki emiatt leesett a bicikliről. Az esetről a trencséni rendőrség tájékoztatott közösségi oldalán. A férfit a bajmóci kórházba szállították, de szerencsére a medve nem okozott neki súlyos sérüléseket. Az esetről a rendőrök a medvéket megfigyelő akciócsoportot is értesítették., írta meg az Infostart. Pár nappal az említett medvetámadás előtt Rózsahegyről is érkezett jelentés. Itt egészen a városi temetőig merészkedtek a ragadozók. Egy nőstény medvét láttak a két bocsával együtt, később pedig egy hím egyed is megjelent a területen.

Az Állami Természetvédelmi Hivatal szerint a mécsesekben lévő sertés- vagy marhafaggyú keveréke vonzotta a medvéket a temetőbe, és több esetben jelentős anyagi károkat okoztak a sírokban.

A rózsahegyi városháza arra kérte az emebereket, a további intézkedésekig ne gyújtsanak gyertyát a temetőben. Eddig nem zárták a temető kapuit, de a medvelátogatás után úgy döntöttek, este hét órától reggel nyolc óráig bezárják azokat a látogatók előtt. Rózsahegy polgármestere bírálta a környezetvédelmi minisztériumot, amiért hezitáltak, és az ügy kapcsán nem tették meg a megfelelő lépéseket.

Fotó: MTI

A szaktárca válaszolt a kritikára, és közölte, hogy a barna medve kilövése nem megengedett. "Szlovákiában – akárcsak az Európai Unió más országaiban – csak bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet medvét kilőni. Például, ha az adott egyed viselkedésével közvetlenül veszélyezteti az embereket és azok tulajdonát" – tájékoztatott Tomáš Ferenèák, a szlovák környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

Megnyugtatásképp közölte: a minisztérium az ember és a medve találkozásait gyorsan kezeli a beavatkozó csoportja által. "A csapat szakemberei a városi rendőrökkel együtt az elmúlt hétvégén többször is járőröztek a környéken, és zajkeltéssel, valamint gázpisztollyal próbálták meg elriasztani az embereket esetlegesen veszélyeztető medvéket" – tette hozzá a rózsahegyi eset kapcsán Tomáš Ferenèák.

Hivatalos adatok szerint Szlovákiában mintegy 1200 medve élhet. A Barna Medve Akciócsoport tavaly nyolc barna medvét lőtt ki, négy egyedet pedig az orvvadászok öltek meg. A medvetámadások miatt létrehozott akciócsoport csak szélsőséges esetben tartja elfogadhatónak, hogy elpusztítson egy medvét. A problémás esetekről szóló legtöbb bejelentés a Polyána-hegyaljai, a felső-nyitrai, a turóci és a liptói régióból érkezik, de a délebbre fekvő járásokból is érkezett már lakossági bejelentés arról, hogy medvét láttak az emberek a határban.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook