Hírek

Minden rekordot megdöntött az óceánok hőmérséklete májusban

Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet mérték az óceánokban idén májusban. Pedig már a 19. század óta vizsgálják a nagy vizek hőmérsékletét.

Létrehozva:

|

A 19. századig visszamenőleg vizsgálják az óceánok hőmérsékletét, és ezen adatok alapján kijelenthető: májusban még soha nem voltak ilyen melegek az óceánok, mint idén, írta meg az Index.

Az Európai Unió klímafigyelő egysége, a Copernicus Climate Change Service (C3S) adatai szerint a tengerek hőmérséklete körülbelül 10 méteres mélységben negyed Celsius-fokkal volt magasabb, mint ugyanebben a hónapban 1991 és 2020 között. A hosszú távú trendek szerint az elmúlt 40 év alatt átlagosan 0,6 Celsius-fokkal nőtt az óceánok felszíni hőmérséklete – mondta Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese, megjegyezve, hogy áprilisban új hőrekord is született. 

Fotó: pixabay.com

De ez még rosszabb lehet az előttünk álló hónapokban, mert a melegedésre rásegítő El Niño jelei észlelhetők a Csendes-óceán egyenlítői részén. A földfelszíni átlaghőmérséklet májusban a második legmelegebb volt idén a mérések kezdete óta.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook