Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Óriási az érdeklődés a drónpilóta képzésre

Rohamosan terjed a drónok használata a hazai agráriumban, egyre gyakrabban lehet velük találkozni a szántóföldek felett, tehát egyértelműen a mezőgazdaság jövőjét jelentik. A permetező drónok – gyorsaságuk és pontosságuk miatt – könnyen használhatók a kertészeti és szántóföldi növénytermésben is. Debrecenben az első szezonban 15 drónpilóta képzése kezdődött el az egyetemen a Drone Agro Kft-vel közösen.

A rövid meghatározás értelmében a precíziós gazdálkodás egy olyan rendszer, amelynek az az alapja, hogy minden munkafolyamatban alkalmazni kell a modern technológiát, így a drónokat is. Jól tudják ezt azok a hallgatók is, akik jelentkeztek a Debreceni Egyetem mezőgazdaság, élelmiszertudomány és környezetgazdálkodási karának új, gyakorlatorientált kurzusára – írta a növényvédőszer.hu.  A legjobb szakemberektől a legjobb tudást –így lehetne összefoglalni röviden a képzés lényegét, amelyben ilyen mélységben és széles spektrumban kevés helyen tanítják a drónok használatát. Ezzel az egyetemi végzettséggel a jövőben sem a gyakorlatban, sem a kutatásokban nem ütközhetek problémákba a végzősök. Ezt erősítette meg Kakuszi-Széles Adrienn, az egyetem földhasznosítási, műszaki és precíziós technológiai intézetének vezetője.

A drónos permetezés egyre jobban kezd terjedni főleg azok után, hogy az unióban fokozatosan vonják ki a repülőgéppel történő permetezést, tehát a drón egy valós és bizonyított alternatíva minderre. A fiatalok ráadásul sokkal nyitottabbak erre, sokkal jobban benne élnek ebben a világban és jobban el is sajátítják ezt. Számukra sokkal kézen fekvőbb is ez a technológia, mert könnyebben megtanulható –foglalta össze az intézetvezető.

Egy drón korlátai jelenleg az időjárási viszonyoktól és az akkumulátor kapacitásától függenek, de általánosságban véve óránként tíz hektárt tű pontossággal végig permeteznek. Az egyetemen 312 órát oktatnak, amelybe 17 tényleges repülési óra tartozik. Agrometeorológia, térinformatika, növényvédelmi elméleti oktatást kapnak a hallgatók, majd a gyakorlatban ezt az elméleti tudást hasznosítják. A jelentkezés feltételei a következők: érettségi bizonyítvány, B-kategóriás jogosítvány, 80 órás növényvédelmi képzés, valamint A1 – A3-as drónpilóta engedély. Ez utóbbi két képzés megszervezésében a Debreceni Egyetem tud segíteni.

Kakuszi-Széles Adrienn azt is elmondta, hogy az egyetem a Drone Agro Kft-vel közösen végzi a képzést. A cég már 15 éve jelen van a piacon, ők biztosítják a drónokat is az oktatáshoz, mivel alapfeltétel, hogy két, különböző típusú drónnal kell dolgozni a gyakorlaton és a vizsgán. Udvarhelyi Csaba, a Drone Agro Kft. ügyvezető igazgatója szerint sokan esnek abba a hibába, hogy pár felszállás után úgy érzik, drón pilótává váltak. ők természetesen nem az eszközben ülnek, hanem a földről irányítják ezeket az eszközöket távirányító segítségével.

– A képzés során arra figyelünk, hogy ne csak drón kezelőket oktassunk, mert pár felszállás után programozott üzemmódokban, teljesen automatikusan is repülnek ezek a gépek, viszont bármilyen váratlan helyzetet a pilótáknak meg kell oldaniuk, tehát be kell avatkozni a repülésbe –mondta Udvarhelyi Csaba, aki hozzátette: óriási az érdeklődés a permetező drónok iránt: ma már a középkategóriájú drónok ott tartanak, mint egy normál, vontatott, vagy függesztett permetező. „Ezeknek az óránkénti hektár teljesítményét a drónok teljesítik, ha pedig nagyobb gépekkel szeretnénk párhuzamba állítani, akkor két drón akár egy hidas permetezőnek is tudja hozni az óránkénti teljesíményét. Nincs művelési út, művelési irány, se taposási kár, ezért bármilyen irányból lehet kezelni a táblát. Nem akkor zajlik a kezelés, amikor a gép rá tud menni a területre, hanem amikor ere tényleg szükség van. Ez komoly megtakarításokat jelent a termésben” –nyilatkozta  Drone Agro Kft. vezetője. 

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés