Hírek

Óriás tobozokat szüreteltek az arborétumban

A Folly Arborétumban rendezett tobozszüret sikere kétszeresen is meglepte a szervező házigazdákat. Egyrészt a vártnál jóval nagyobb mennyiségű termést adtak a fenyő különlegességek, másrészt több, mint négyszáz érdeklődőt vonzott a nem hétköznapi esemény.

Létrehozva:

|

Az arborétumban alpin technikával szüretelték le két óriás tobozú fenyő termését szombaton a nagyközönség előtt. Egyedülálló élményt jelentett minden korosztály számára a szüret páratlan látványa. A 10-15 méter magas fák csúcsán egyensúlyozó faápoló, Pete Krisztián az arborétum munkatársai segítségével fűrészelte le a magasban a 30–40 cm hosszú érett tobozokat a fenyőfák ágairól. Amint azt az arborétumot alapító negyedik generációs dédunokája, a mai tulajdonos, Folly Réka lapunknak elmondta, a tobozokat kizárólag magfogás céljából szüretelték – írja a veol.hu.

fotó: pixabay.com

– A tobozok a téli szárítás során egy meleg helyiségben kinyílnak, kiesnek belőlük a magok. Ezt követően díszcsomagolást kapnak és értékesítjük azokat a magokkal együtt. Utóbbiból az arborétum faliskolájának is marad, a kikelt növényekből pedig, ahol szükséges, a kertben is elültetünk néhányat – mondta Folly Réka.

A tobozszüretet gyerekprogramok és vezetett arborétumi séta is színesítette. A sétán maga Folly Réka beszélt az érdeklődőknek a kert történetéről, bemutatva az arborétum féltve őrzött kincseit, fenyő ritkaságait. A gyerekeknek szervezett kalandos séta során a kicsik megismerhették az őszi arborétum növényeit, felfedezhették az állatok nyomait, a kirándulás során szerzett kincsekből pedig a kézműves foglalkozás során levél- és termés karkötőket készíthettek.

Az arborétumban – ugyan már nem a közönség előtt, de – folytatódik a tobozszüret, ugyanis a tervezett öt-hat fenyő közül csak kettőről sikerült learatni a bőséges termést szombaton. További néhány jegenyefenyőről és tengerparti föveny fenyőről szüretelik még le a tobozokat, a különleges fenyők egyenként akár kétszáz tobozzal is megörvendeztethetik az arborétum fenntartóit.

agrotrend.hu / veol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook