Hírek

Büszkeség generációkon át

A hajdúnánási Nyakas Farm nyerte idén a „Magyarország legszebb birtoka” díjat a családi gazdaság kategóriában, valamint a közönségdíjat, és a hét kategória abszolút győztese is ők lettek. A gazdaság alapítójával, Nyakas Andrással beszélgettünk. Az interjút a MÁL októberi számában találják.

Létrehozva:

|

Számos elismerésének rangsorában hol helyezkedik el az idei, „Magyarország legszebb birtoka” díj?
Minden elismerés jólesik, de ez a díj a legelőkelőbb helyen van közöttük, azért is mert különleges abban a tekintetben, hogy egyszerre több kategóriában lettünk elsők. Ezzel a díjjal a magam és az egész családom, valamint a dolgozóim sokéves munkája kapott egy rangos elismerést.

Mit kell tudni a birtokról, mekkora területen helyezkedik el, hány állatuk van és mekkora területen foglalkoznak növénytermesztéssel?
Négy telephelyen – amelyek területe összesen körülbelül 35 hektár – 4762 szarvasmarhát tartunk. Szántóföldi növénytermesztést közel 1800 hektáron végzünk, ebből mintegy 1000 hektár van családunk tulajdonában. Elsősorban az állatállomány etetéséhez termeljük meg a tömegtakarmányt. Jelenleg 120-130 alkalmazottunk van a vállalkozásainkban.

Nyakas András

OLYAN MUNKATÁRSAINK VANNAK, AKIK TUDJÁK MI A FELADATUK, NEM IJEDNEK MEG A NEHÉZSÉGEKTőL, HANEM MEGOLDJÁK AZOKAT.

Hogyan lehet egy ekkora gazdaságot olyan rendben tartani, ahogyan azt Önöknél látni?
Minden ágazat, minden dolgozó tudja, hogy mi a feladata és azt el is végzi. Úgy kell megszervezni a munkájukat, hogy azt időben és precízen el tudják látni. A nap végén a fiaimmal bejárjuk a fontosabb munkák helyszíneit, és a tapasztaltakat megbeszéljük a vezetőkkel. Olyan vezetők dolgoznak nálunk, akik, ha például egy hétre elmegyünk a családdal nyaralni, akkor sem hívnak fel, hogy valami nem működik, vagy valamit nem tudnak megoldani. Mindenki tudja a feladatát, dolgozóinkat igyekszünk megbecsülni. Van olyan, hogy egy-egy családból többen is nálunk dolgoznak, akár több generáció.

A generációknál maradva: említette fiait, igazi családi gazdaság az Önöké. A családtagok hogyan veszik ki a részüket a munkából?
Jelenleg a családtagokkal közösen tervezünk és irányítunk azért, hogy a két fiam minél jobban belelásson a vállalkozás működésébe. A feleségem, Éva a nyugodt hátországot jelenti, ő tartja össze a családot. Két fiam, András és Tamás – mindketten mezőgazdasági
mérnök végzettségűek – a gazdaság napi életében vesznek részt. A kislányom, Évike jelenleg a Debreceni Egyetem negyedéves hallgatója, végzés után a vállalkozás adminisztratív és jogi ügyeinek intézésébe fog bekapcsolódni.

FOKOZATOSAN, CSENDESEN FOGOK KISZÁLLNI AZ IRÁNYÍTÁSBÓL.

Hogyan látja, mi a titka a sikeres gazdaságátadásnak?
A sikeres generációváltás titka szerintem az, hogy a gyermekeim kicsi koruk óta ebben nőttek fel, ezt tanulták, más lehetőség nem is nagyon merült fel, s mivel valahol mindenképpen dolgozni kell, miért ne itthon tennék? Az átadás egy folyamat. Nagyon szépen és jól döntenek a fiaim, de még mindig van megbeszélnivalónk, van tanácsom számukra. Érzem, hogy még szükség van rám. Amíg az unokáim nagyobbak nem lesznek, addig mindenféleképpen szeretnék ittlenni a fiaimmal. Bízunk egymásban, ebben a pillanatban kiegészítjük egymást, és fokozatosan, csendesen fogok kiszállni az irányításból.

Egy olyan gazdaságot, ahol ilyen rendben, fegyelmezetten mennek a dolgok, mennyire billentette ki a koronavírus a jól megszokott kerékvágásból? Voltak álmatlan éjszakái?
Volt egyszer, megmondom őszintén, amikor itt állt a kamion a tejház előtt és telefonáltak, hogy nem mehet a kamion. Ebben, a 4-5 órás átmeneti időszakban volt izgalom az egész családban, hiszen a tejet minden nap el kell vinni tőlünk, fel kell dolgozni. Véleményem szerint a kormány, az Agrárkamara, a Magosz azonban jól képviselte ebben a helyzetben a gazdák érdekeit, és ennek megfelelő döntéseket hoztak.

a teljes interjú a MÁL októberi számában olvashatják.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook