Hírek

Nőtt az ipari termelés

Júniusban az ipari termelés volumene 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző havi alig 0,4 százalékos emelkedés után.

Létrehozva:

|

A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés növekedése 3,1 százalékra lassult a májusi 3,8 százalékról, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 1,2 százalékkal csökkent – erősítette meg hétfőn második becslése alapján a múlt kedden kiadott előzetes adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első fél évben 3,5 százalékkal volt nagyobb a változatlan áron számolt ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában, a belföldi értékesítés volumene 5,7, az export 1,6 százalékkal nőtt – írja az MTI.

Lassan, de biztosan növekszik az ipar a különböző ágazatokban – fotó: pixabay.com

A feldolgozóipar termelése júniusban 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A járműipar kibocsátása 2,0 százalékkal, a közúti járműalkatrészek gyártása 7,6 százalékkal nőtt, miközben a közúti gépjármű gyártásáé 4,9 százalékkal csökkent. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,6 százalékkal emelkedett. Az élelmiszeripar termelése 4,3 százalékkal nőtt tavaly júniushoz viszonyítva. A híradástechnikai berendezés gyártása kiugróan, 44 százalékkal, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 2,1 százalékkal nőtt.

A gépipar termelése júniusban ötödik  hónapja csökkent – júniusban 15,1 százalékkal -, a villamosberendezések gyártása viszont 14,7 százalékkal emelkedett. A vegyipar kibocsátása 10,6, a gyógyszeriparé 6,1, a gumiiparé 16,9 százalékkal nőtt. 

Az ipari export volumene 2,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 4,3, míg a számítógép, elektronikai, optikai termékek exportja 5,8 százalékkal nőtt. A gépexport 20,3 százalékkal visszaesett, a villamosberendezések kivitele 15,2 százalékkal nőtt, a vegyipari export 11,4, a gumiiparé 12,3, a gyógyszerexport 2,8, az élelmiszerkivitel 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Az ipar belföldi értékesítése 6,7 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 7,6 százalékkal volt nagyobb júniusban az előző év azonos hónapjához képest. A járműipari cégek belföldi eladásai 11,4 százalékkal haladták meg a tavaly júniusit és nyolcadik hónapja kétszámjegyű növekedést mutatnak. A vegyipar és a gumiipar értékesítési volumene 13,6 és 24,7 százalékkal nőtt, a gyógyszereladások viszont 8,2 százalékkal csökkentek. Az élelmiszer értékesítés 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző két hónap 7 százalékos növekedése után. 

Összességében a beruházási javak belföldi eladásai 11,2, a további felhasználásra gyártott alapanyagok és félkész termékeké 14,3 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek értékesítése 12,4 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit. 

A megfigyelt ágazatok 12,5 százalékkal több rendelést kaptak júniusban az egy évvel korábbinál, a belföldi rendelések 10,2, az új export megrendelések 12,9 százalékkal nőttek. A teljes rendelésállomány, ennek ellenére, 3,0 százalékkal alacsonyabb a tavaly június véginél és majdnem másfél éve csökken éves összevetésben. Az exportrendelések 3,5 százalékkal elmaradnak az egy évvel korábbiaktól, a belföldi rendelések viszont  4,5 százalékkal nőttek.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook