Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Nem ez lesz az agrárium svájci bicskája – drónok használatát oktatják

A dróntechnológia három éve az SZTE Mezőgazdasági Kar oktatásának központi eleme. A fejlődő precíziós gazdálkodás szakembereinek a jövő kihívásaival kell lépést tartania.

– Nem lesz mindenre alkalmas, mint a svájci bicska, ám a mezőgazdasági drón némely területen verhetetlen lesz a közeljövőben – mondta lapunknak Sisák István, az SZTE Mezőgazdasági Kar tudományos főmunkatársa annak apropóján, hogy intézményükben szeptembertől ismét elindul a Precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök, illetve szakember szakirányú továbbképzés. A dróntechnológia három éve oktatásuk központi eleme, holott akkor még sokan kételkedve figyelték a rohamosan fejlődő eszköz mezőgazdasági alkalmazását. Az agrár-digitalizáció viszont megállíthatatlanul terjed.  

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Fizikai Intézet, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének Fotoakusztikus Kutatócsoportja és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont. Repülőtéren egy fotoakusztikus műszerrel felszerelt drónnal történő felszállást mutatnak be a Szegedi Tudományegyetem kutatói 2022. július 11-én. Fotó: Török János

– Az adatalapú, tudásvezérelt precíziós gazdálkodást a gazdasági környezet kényszeríti ki a következő tíz évben. Lényegesen gyorsabban alkalmazkodhatunk ugyanis a változásokhoz, ha adatokra és információkra alapozzuk a döntéseket. Ez óriási versenyelőny lesz a jövőben. Hosszabb távon az új technológia hatással lehet akár a klímaváltozással, az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos magasabb szintű döntésekre is, nem csupán a vállalati szintűekre – mutatott rá Sisák István a drón technológia mezőgazdasági jelentőségére.

A fejlődés természete

Drónokkal jelenleg főként a növényállományt, ritkábban a talajfelszínt figyelik, de hasonló szerepe lehet a vadkár felmérésben is. Eközben mind gyakrabban használják permetezésre. Több száz hektáron még nem alkalmazható ugyan, de kisebb területek gyors és hatékony kezelésében ezek az ipari eszközök a közeljövőben verhetetlenek lesznek. 

– A drón hamarosan szervesen beépül a mezőgazdasági precíziós technológiába. Mára már a legnagyobb szolgáltatók is teljes mellszélességgel beleálltak alkalmazásába, bővítik humánerőforrásukat, szolgáltatásaik körét. Így megy előre a világ, ez a fejlődés természete – hangsúlyozta Sisák István a képzés felelős vezetőjeként.

Jelen és jövő

Az SZTE Mezőgazdasági Kar először 2019-ben indította el a három szemeszteres szakirányú továbbképzését. Azt Sisák István is hangsúlyozta: a technológia rohamos fejlődésével párhuzamosan változik az ismeretanyag, szakembereik ennek megfelelően alakítják a tananyagot.  

Mára világossá vált, hogy a hozzánk érkezőknek pontosan meg kell tanítanunk, mi az, ami a piacon jelenleg elérhető elsősorban a szolgáltatások területén, és mit tartogat a jövő. A kettő nagyon távol esik egymástól, aminek elsősorban a piac lassabb fejlődése az oka – fogalmazta meg.

Nemcsak agrárosok

A Precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök, illetve szakember szakirányú továbbképzés alapvető oktatási eleme egyebek mellett a digitális talajtérképezés, a műholdas távérzékelés elmélete és gyakorlata, vagy a térinformatika. De az oktatás része a precíziós tápanyag-gazdálkodás is. Eddigi tapasztalatok szerint az agrár végzettségű hallgatók mellett informatikusok, gépészmérnökök, geográfusok érdeklődnek a szak iránt.

agrotrend.hu / Délmagyar, Tábori Szilvia

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés