Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Megkapóan szép lila gyomnövény lett az Év Vadvirága

A hazánkban ritka, védett vetési gyom maga mögé utasította a bíborfekete hagymát és a pici egérfarkfüvet az Év Vadvirága 2021 szavazásán. De lássuk csak, mitől olyan különleges ez a növény, és mikor, hol találkozhatunk vele!

Az online megmérettetésen a szavazatok 47%-ával győzött a vetési konkoly, a másik két „versenytárs”, a bíborfekete hagyma (31%) és a pici egérfarkfű (22%) előtt. Így megérdemelten nyerte el az Év Vadvirága 2021 címet, és ezzel kezdődhet is a konkolyos év, amelynek keretében a mezőgazdasági területek, kiemelten a szántók vagy az azokkal szomszédos élőhelyek biológiai sokféleségére hívja fel a figyelmet a Vadonlesők Közössége és a Magyar Biológiai Társaság – írja a Turista Magazin.

Fotó: Áder Csaba

A vetési konkoly (Agrostemma githago) a szegfűfélék családjába tartozik, és nemzetségének egyetlen képviselője a Kárpát-medencében. Az első gyomnövény, amelyet 1993-ban védetté nyilvánítottak Magyarországon. Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Mivel erősen kötődik a mezőgazdasági területekhez, a vegyszeres gyomirtás és a gépi vetőmagtisztítás hatására nagyon megritkult. Egykor kalászosok, vetések, szántóföldek népszerű növényfaja volt, napjainkra azonban a vegyszerezések miatt a legtöbb szántóról eltűnt. Május–júliusban virágzik. Bár lilás szirmaival igazán szép virágszál, toktermésének fekete magvai mérgezők, nagyobb mennyiségben a lisztbe vagy állati takarmányba kerülve komoly problémát okozhatnak.

Ha még jobban szeretnéd megismerni, kövesd Az Év Vadvirága Facebook-oldalát, ahol látványos fotókat és további érdekességeket találhatsz a vetési konkolyról.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés