Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A tervezettnél több ponty került a Balatonba

Nem kell 2021-ben sem hosszú órákon át, reménytelenül várakozniuk a parton a halászlévacsorára epedező balatoni pecásoknak, a tógazda Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BH Zrt.) ugyanis 2020-ban is túlteljesítette a pontytelepítési előírását.

A siófoki székhelyű agrárvállalat 2019 végén elfogadott terve szerint a múlt évben 300 000 kilogramm, két-három nyaras korú ponty került volna a Balatonba, ám ebből a halfajtából is jóval többel, együttesen 337 151 kilóval gazdagodott a tó – írta a Magyar Nemzet.

Egy és két nyaras süllőből több mint háromezer kilónyit eresztettek a Balatonba, előnevelt csukából 252 ezret a tóba és a vízrendszer befolyóiba – közölte a BH Zrt. Számolhatnak még a horgászok gazdag balinkínálatra, apró, halászléalapnak kiválóan alkalmas kősüllőre és compóra is.

Fotó: mno.hu

Folytatódott a Balatonból eltűnt, majd 2015-ben megkezdett menyhal újrahonosítási programja, a múlt év októberéig 11 ezer darabot engedtek szabadon.

A Kis-Balatonba is jutott a halgazdasági cég fonyódi, balatonlelle-irmapusztai, mórichidai és buzsáki „halneveldéjéből”. Ott 250 ezer előnevelt ponty, 51 ezer előnevelt csuka és 50 ezer, ugyancsak előnevelt süllő csábítja a horgászokat. A múlt év februárjától december közepéig 106 fuvart és több mint 11 ezer kilométert tettek meg oxigénnel dúsított tartályokba zárt, lubickoló kopoltyúsokkal a BH. Zrt speciális teherautói. A halgazdaság dolgozói ezúttal is a „teljes nyilvánosság előtt” – a horgászegyesületek és a sajtó képviselői jelenlétében – harminchárom balatoni helyszínen „csúszdáztatták” vízre a horogra való.

Becslések szerint a Balatont – fogási élmények reményében – évenként, legkevesebb egy alkalommal 500 ezer horgász keresi fel. Köztük külföldiek is, és mivel a környező országokban is igen jó híre van legnagyobb tavunk halfaunájának. Az egy-két hetes balatoni nyaralásra érkezők közül sokan horgászfelszerelést is hoznak magukkal.

A legtehetősebbek a múlt évben is a BH Zrt. 2019-ben átadott keszthelyi Akvárium Apartmanházában szálltak meg. Ugyanis a rendkívül szép környezetben fekvő, 16 szobás, négy-négy ágyas apartmanok mindegyikéhez külön horgászcsónak is jár a vendégeknek – jelezte Kozma Ani, a halgazdaság sajtószóvivője. – A koronavírus-járvány miatt 2020 nyara ott is csendesebb volt a reméltnél, de több külföldi, elsősorban cseh, szlovák, lengyel és osztrák horgász, illetve horgászcsalád is „bátorkodott” eltölteni néhány napot az agrártárca és a halgazdaság együttesen 320 millió forintjából kialakított, exkluzív balatoni apartmanházban – tette hozzá a sajtószóvivő.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés