Hírek

Likopin: a paradicsom aranya

Sok értékes anyag mellett a likopin a legfőbb értéke a paradicsomnak.Tények a likopinról: hasznosulás, napi szükséglet, hatásai.

Likopintartalom és hasznosulás

A nyersen fogyasztott paradicsomból nagyon kevés hasznosul, ám a hőkezelt paradicsomtermékekből 2,5-szer több szívódik fel az ember szervezetébe, mint a nyers paradicsomból.

Ez az anyag nem hőérzékeny, a feldolgozás nem okoz veszteséget.

A likopin a karotinoidok vegyületcsoportba tartozik, az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban van a legnagyobb mennyiségben, bár a fajtától, a termesztés módjától és az érettség fokától függően változik 3,93 – 17,1 mg/100 g között. Vetélytársa a görögdinnye csak 3,6 – 6,2 mg/100 g mennyiséget tartalmaz, és hozzá kell tenni, hogy a görögdinnyét sosem esszük főzve, emiatt annak is csak kis része hasznosul, ellentétben a paradicsom ivóléből, és a ketchupból jól hasznosuló likopin-változattal szemben.

Napi szükséglet

A napi likopinszükséglet átlagosan 3 mg/fő. A paradicsom ivólé likopintartalma 150 mg/kg, a ketchupé 100 mg/kg. Ha tökéletesen hasznosulna, akkor 1 kg (kb.1liter) ivólé 50 napi szükségletet fedezne. A gyakorlatban azonban napi 1,5- 2,0 dl elfogyasztását ajánlják.

Egy felmérés szerint az USA-ban a likopinbevitel 90 %-a paradicsomból készült termékekből származik.

A likopin hatásai

Segít a szívbetegségek megelőzésében, véd a vastag- és végbél, a prostata-, a mell-, a tüdő-, és a hasnyálmirigyrák ellen. A szürkehályog kialakulását is gátolja.

Az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Zsírban oldódó anyag, nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Túladagolási tünetet nem tapasztaltak. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, olivaolajjal fogyasztják.

Egyéb hasznos anyagokat is tartalmaz a paradicsomlé, nem csak a likopin miatt érdemes fogyasztani. Ezt bizonyítja a másik, nagy tömegben termelt, egészséget őrző anyaggal, az alma ivólével összehasonlító táblázat.

Megnevezés

Mértékegység

Paradicsom ivólé

Alma ivólé

Protein

g

0,7

0,08

Omega 3 zsírsav

mg

1,0

7,0

Omega 6 zsírsav

mg

23,0

33,0

A vitamin

NE

450

1

C vitamin

mg

18,3

0,9

E vitamin (tokoferol)

mg

0,3

0,0

K vitamin

mcg

2,3

0,0

B 1 vitamin (tiamin)

mg

0,04

0,04

B 2 vitamin (riboflavin)

mg

 

0,04

0,00

B 3 vitamin (niacin)

mg

0,7

0,08

B 6 vitamin

mg

0,1

0,0

Folat

mcg

20,0

Pantoténsav (B 5 vitamin)

mg

0,25

0,04

Kolin

mg

6,8

1,8

Betain

mg

0,07

0,08

Kalcium

mg

10,0

8,0

Vas

mg

0,4

0,1

Magnézium

mg

11,0

5,0

Foszfor

mg

18,0

7,0

Kálium

mg

229

101

Nátrium

mg

10

4

Cink

mg

0,16

0,00

Réz

mg

0,04

0,00

Mangán

mg

0,08

0,08

Szelén

mcg

0,29

0,08

A kevésbé ismert alkotóelemek hatásai:

  • Omega 3 – Szívbetegségek elleni védőhatás, gyulladásgátlás, cukorbetegség és egyes rákfajták megelőzése.
  • Omega 6 – Ideális arányban az omega 3 hatását segíti. A hidegen sajtolt olajokban van nagyobb mennyiségben, ám főzés után már inkább ártalmas.
  • Betain – Daganatok kialakulásának megelőzése, koleszterinszint csökkentése.
  • Pantoténsav – Fokozott stressztûrés, nagyobb fizikai teljesítmény.
  • Kolin – Az ingerületátvitelhez szükséges acetilkolin alapanyaga. Megakadályozza a zsírlerakódást a májban és az epehólyagban.
  • Niacin (B3) – A rossz koleszterinszint csökkentése.
  • Riboflavin (B2) – Migrénes tünetek enyhítése.
  • Kálium – Magas vérnyomás csökkentése.
  • K vitamin – Véralvadás megfelelő szinten tartása.
  • Folát és B6 vitamin – Érfalak károsodásának csökkentése.

agrotrend.hu / Bálint Gazda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés