Hírek
Minden egyes csirkemájat nem lehet ellenőrizni – Fertőzött is lehet az olcsó brazil baromfihús
Már több, Brazíliából érkező, szalmonellával fertőzött, baromfihúst szállító hajót is visszafordított az Európai Unió. A Baromfi Terméktanács ezért a tengerentúli baromfi import csökkentésért, a behozatali szabályok szigorításáért lobbizik.
Jelentősen eltér a hazánkban, illetve Európában és a Brazíliában alkalmazott vágási és feldolgozási technika – mondta az InfoRádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke, hozzátéve, hogy a humánegészségügyi és a jogi szabályok is különböznek.
„Európában például nyers állapotban sem tartalmaznak szalmonellát a friss húsok. A brazil vagy az amerikai feldolgozás során peroxidos lemosási technológiát alkalmaznak, ezzel pusztítják el a kórokozókat.”
Csorbai Attila megjegyezte, nem biztos, hogy az a legjobb megoldás.
Másik példaként a hűtésbeli eltérést említette, amely szintén aggályos fogyasztóvédelmi szempontból.
„Az Európai Unió országaiban úgynevezett szeles hűtés használnak, amely azt jelenti, hogy hideg levegőt áramoltatnak a vágott baromfitestek körül és egy hosszú pályán hűtik ezeket le a kívánatos 0-4 fok közötti hőmérsékletre. Brazíliában és az Egyesült Államokban vizes hűtést használnak, ennek köszönhetően a test magasabb víztartalommal is rendelkezik, mint a szeles módszerrel hűtött.”
fotó:123rf
Miért olcsóbb a brazil csirkemáj?
A világ másik részén a belsőségeket nem nagyon fogyasztják, ezért „melléktermékként” érkeznek Magyarországra – mondta, hozzátéve, hogy ott már a baromfi feldolgozásának a költségszintje is alacsonyabb. Ennek oka az uniós szabályozások drágító hatása, ráadásul ott engedélyezettek a GMO-s növények termesztése és takarmányként való használata – tette hozzá Csorbai Attila.
„Magyarországon ezek nem engedélyezettek. Ezért ezeknek a madaraknak a takarmányozása is olcsóbb ott.”
Az európai baromfihús termelők abban reménykednek, hogy a dél-amerikai országokkal induló tárgyalások során elérik, hogy az Európai Unió nem növeli tovább a baromfihús mennyiségét – jelezte a Baromfi Terméktanács elnöke.
A Magyar Nemzetnek tett nyilatkozatában azt mondta, hogy a fogyasztókra gyakorolt negatív hatásról nem tudnak, de fontos, hogy minden egyes csirkemájat nem lehet ellenőrizni.
„Ezekben az országokban a termelés körülményeinek szabályozása nem túl feszes. Így aztán mindig fölvetődnek kételyek azzal kapcsolatban, pontosan mit tartalmazhatnak a termékek. A hatóságok feladata, hogy ellenőrizzék a biztonságot."
A Kínában nemrég kitört brazil húsbotrány után szigorított ellenőrzést vezetett be az EU, és rengeteg szalmonellás terméket talált. A terméktanács igazgatója hangsúlyozta, a magyar és a brazil máj ízében egy átlagos fogyasztó nem talál különbséget.
Ugyanakkor
az olcsó brazil májnak sajnos árletörő hatása van,
így ugyanannyit kell kérniük a kifogástalan magyar fagyasztott termékért. Hiába tudják, hogy nyomon követhető, ellenőrzött, biztonságos, ez a fogyasztókat nem érdekli.
A dél-amerikai országokkal a kereskedelmi tárgyalások során az unió csökkenteni szeretné az Európába behozható baromfihús mennyiségét. Evégett védővámokat próbálnak bevezetni, illetve szeretnék lejjebb vinni a hús kvótamennyiségét.
agrotrend.hu / inforadio.hu, mno.hu