Hírek

A hungarikumok erősítik nemzeti identitásunkat – heti hírösszefoglaló

Tíz éves a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Elengedhetetlen az oktatásban dolgozó szakembereink lelkiismeretes munkája. Leginkább az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek drágultak. Magyarországon tartották a Gazdálkodók Világszervezetének idei közgyűlését. A modern technológiák az élelmezésbiztonságot is szolgálják. Két év után újra lesz Hortobágyi Lovasnapok.

Létrehozva:

|

Megkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka – 2022. június 1-jén megkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál. Számukra a tagdíj megfizetésének határideje 2022. július 15.

A hazai termékek népszerűsítésére stratégiai megállapodást kötött a Tesco és a Magyar Termék – Tovább bővül a Magyar Termék védjegyekkel ellátott készítmények száma a Tesco kínálatában, a hazai eredet és az ellenőrzött minőség hangsúlyozása érdekében az üzletlánc a saját márkás árucikkein is használni fogja a védjegyet – közölte Magyar Termék Nonprofit Kft. és az áruházlánc kedden.

Tíz éves a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – Az élelmiszer egy bizalmi termék, a hazai élelmiszeripar ezért csak úgy lehet sikeres, ha ez a bizalom szilárd alapokon áll – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden, az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fennállásának 10. évfordulója, egyben az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából tartott ünnepi rendezvényen, Budapesten.

A kiművelt emberfők képzése a legfontosabb befektetés a jövőbe – Teremtett világunk kincseinek megőrzéséhez elengedhetetlen az oktatásban dolgozó szakembereink lelkiismeretes munkája – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden, a Környezetvédelmi Világnap és a Pedagógusnap alkalmából adományozott elismerések átadásán a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Leginkább az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek drágultak – A fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal haladták meg májusban az egy évvel korábbit, 1,7 százalékkal nőttek egy hónap alatt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Együttműködési megállapodás a Széchenyi István Egyetem, az IKR Agrár Kft. és az Agrotec Magyarország Kft. között (videó) – Eddigi együttműködésüket tették hivatalossá a megállapodás aláírásával 2022. június 3-án, melynek értelmében a felek az oktatáson és a kutatás-fejlesztésen túl a gyakorlatorientált és duális képzés fejlesztésére, valamint az agrár-felnőttképzés megerősítésére is kiterjesztik partnerségüket.

A modern technológiák az élelmezésbiztonságot is szolgálják – A mezőgazdasági termelés hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez elkerülhetetlen a modern technikai vívmányok széleskörű alkalmazása – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a KITE d.o.o. Szávaszentdemeteren megvalósult beruházásának ünnepélyes átadásán, szerdán.

Agrárerdészeti bemutató terület és új kamarai szolgáltatás a Szántóföldi Napokon – A kamara éves, mezőfalvi nagy rendezvényének, a Szántóföldi Napoknak területén a gyakorlatban is bemutatásra kerültek az agrárerdészeti fásítások különféle típusai.

Gazdálkodók Világszervezetének közgyűlése (videó) – Összefoglaló a 2022. június 6-i közgyűlésről. A videóban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Zheo de Jager, a World Farmer’s Organisation elnöke, Jakab István, a MAGOSZ elnöke és Dr. Nagy István agrárminiszter beszédéből hallhatunk.

Először nyert magyar olaszrizling platinaérmet – A világ egyik legtekintélyesebb borversenyén olaszrizling fajtaborként először nyert platina elismerést a Zelna Borászat 2021-es olaszrizlingje.

Nem kíméli a borászokat Brüsszel – Ellehetetlenítheti a kisebb pincészeteket az Európai Bizottság legújabb terve, miszerint az alkoholtartalmú termékek címkéjén a jövőben az összetevőket és a kalóriatartalmat is fel kell tüntetniük a gyártóknak.

Környezetkímélő beruházást adtak át Nemesvámoson – A Green Csoport és a Jager Csoport nemesvámosi beruházásánál alkalmazott újszerű technológia új szemléletet honosít meg az agráriumban, amelynek lényege, hogy nem szennyezi a környezetet, hanem fejleszti azt – mondta Nagy István agrárminiszter a Veszprém megyei településen elkészült üzemcsarnok átadásán csütörtökön.

AGRO7 – az agrárvilág legfontosabb hírei – Budapesten tartották a több mint 50 ország mezőgazdasági termelőit tömörítő Gazdálkodók Világszervezete (WFO) éves közgyűlését. Együttműködési megállapodást szentesített a Széchenyi István Egyetem, az IKR Agrár Kft. és az Agrotec Magyarország Kft. Válasszuk a Hazait! – Szabó Albert szamócatermesztő mutatkozik be. A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n kiállító Ivanics Motor Kft. kínálatát mutatjuk be.

Az agrártermékek kivitele továbbra is nő – A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, az elmúlt években az agrárgazdaság a nemzetgazdaság pozitív egyenlegének jellemzően harmadát-felét biztosította.

Két év után újra lesz Hortobágyi Lovasnapok (videó) – „Közel 1000 ló, 600 versenyző, 400 néptáncos és 60 kézműves, iparművész mutatja be tudását.” – mondta el Papp László Debreceni Megyei Jogú Város polgármestere a sajtótájékoztatón. Az 54. Hortobágyi Lovasnapokra. 2022. július 15-17. között kerül sor.

A hungarikumok erősítik nemzeti identitásunkat – Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság az elmúlt tíz évben 6,4 milliárd forint támogatást nyújtott több mint 2600 kedvezményezettnek közös értékeink bemutatására és megőrzésére – közölte Nagy István agrárminiszter szombaton, Nyíregyházán.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook