Hírek

A GMO-mentességé és a pillangós növényeké a jövő

Magyarország a GMO-mentes fehérje önrendelkezést célzó kezdeményezések és programok élére állt az Európai Unióban.

Létrehozva:

|

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának hétfői ülésén Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a német szaktárca képviselőjével együtt mutatta be az EP-képviselőknek a két ország kezdeményezésére, 14 uniós tagállam által július 18-án Brüsszelben aláírt dokumentumot, az Európai Szója Nyilatkozatot – közölte az FM Sajtóirodája az MTI-vel, hétfőn.

 fotó: 123rf

A közlemény szerint Nagy István emlékeztetett arra, hogy Magyarország agrárpolitikájában stratégiai jelentőséggel bír a fehérjetakarmány-előállítás ösztönzése, valamint a GMO-mentes fehérjeforrás biztosítását célzó eszközrendszer megteremtése az állattenyésztés számára. A pillangós növényeknek alapvető szerepük van a fenntartható mezőgazdaságban, az élelmiszerellátás biztonságában, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében, és az egészséges táplálkozásban.

Az államtitkár rámutatott: tudatosítani kell az európai fogyasztókban, hogy

a fenntartható mezőgazdasági termelés többek között olyan technológiák ötvözését jelenti, amelyek megőrzik a talaj termőképes állapotát, nem szennyezik a felszín alatti vizeket, figyelembe veszik a biológiai sokféleséget, és megóvják a genetikai erőforrásokat.

Nagy István hangsúlyozta, a magyar kormány meggyőződése, hogy a versenyképes és fenntartható élelmiszertermelés jövője a GMO-mentes termelésben van. A GMO-mentes élelmiszer-előállítás megalapozására 2013-ban fehérjeprogramot indított Magyarország, ebben a hüvelyes növények nagyon fontos szerepet töltenek be.  
Hozzáfűzte: Magyarország szerint Európának új, átfogó fehérjepolitikára van szüksége a mezőgazdaságban és az élelmiszer-előállítás terén, ennek fel kell váltania az élelmiszerek és az állati takarmányok import szójababtól való függését.

A fehérjeprogram részleteiről bővebben ITT írtunk.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook