Hírek

Békésben lehelnek új életet a kendertermesztésbe

Az idén 25 Békés megyei önkormányzat 143 hektáron termesztett ipari kendert a start munkaprogramok részeként, a termény betakarítása várhatóan 3-4 héten belül fejeződik be.

Létrehozva:

|

Különböző kenderfajtákat vetettek, az ültetvények minősége eltérő, volt ahol hektáronként 500-600 kilogrammos termésátlagot értek el. "Nem lehetetlen a 800-900 kilogramm elérése sem, ez lenne igazán rentábilis a gazdálkodók számára" – nyilatkozta Molnár Sándor, a Békés Megyei Ipari Kender Konzorcium elnöke hétfőn az MTI-nek

A vésztői polgármester közölte, a terület felén a kendert vetőmag előállítására termesztették. Hozzátette, 2007-ben gyakorlatilag megszűnt a kender termesztése az országban. Most azonban, a Békés megyei konzorcium három évvel ezelőtti alapítása után elmondható, hogy a vetőmag rendelkezésre áll – mondta. A terület másik felén termelt növényt rostkenderként hasznosítják.

A feldolgozásra nagyobb az érdeklődés, nyersanyagot többen is vásárolnának, folyamatosak az ajánlatkérések – fotó: kenderhaz.hu

Molnár Sándor közölte, Magyarországon csak Nagylakon van kendergyár, ahol durvább szövésű fonalat, kötelet állítanak elő, de finomrostot nem. Így a Békés megyei kendert Csehországban, Ausztriában és Németországban dolgozzák fel, és a kész fonalat hozzák vissza.

Vésztőn élelmiszeripari felhasználásra olajat préselnek a kenderből, az idén új présgépeket és szűrőket vásároltak, és növelték a kapacitást is. A magasabb olajtartalmú magokat adó fajták betakarítása most folyik, 1-2 héten belül kezdődhet a préselés – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a kenderolaj még nem ismert a piacon, ezért ösztönözni kell a felhasználását.
    
A programot megyeszerte belügyminisztériumi és egyéb állami, a start munkaprogramokra lehívható forrásokból finanszírozzák, csaknem 1100-1200 közfoglalkoztatottnak adva munkát az egyéb mezőgazdasági munkák mellett. A konzorcium elnöke elmondta, szeretnék bevonni a gazdákat is a programba, a tárgyalások már megkezdődtek. 

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook