Hírek

Bezárt az OMÉK – rekordot döntött a kiállítók száma

Minden eddiginél több, 988 kiállító vett részt az OMÉK-on. Az idei rendezvény egyik jellemzője a fiatalok nagyszámú jelenléte volt. A záróünnepségen átadták az OMÉK Közönségdíját, valamint a Miniszteri Nagydíjat is – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) vasárnap.

Létrehozva:

|

Az idei rendezvény 988 kiállítójával rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit – mondta Nagy István földmûvelésügyi miniszterhelyettes a 78. Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) záróünnepségén. A 2017-ben szakmai nappal kibõvített OMÉK szeptember 24-én, vasárnap zárta kapuit.

Nagy István földmûvelésügyi miniszterhelyettes a 78. Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) záróünnepségén – Fotó: Pelsõczy Csaba/FM

Az agrárium a nemzetgazdaság stratégiai ágazata – hangsúlyozta Nagy István a magyar mezõgazdaság legnagyobb hazai rendezvényén. Kiemelte: minden eddiginél több kiállító vett részt ez alkalommal az OMÉK-on. Méltatta a partnerország, Japán által bemutatott kínálatot is, jelezve, nemzetünk büszke lehet arra, hogy élelmiszereinkkel be tudtunk törni az igényességérõl ismert ázsiai szigetország piacára. A miniszterhelyettes szerint az idei OMÉK a termelõk, feldolgozók, vásárlók egységességét jelenítette meg.

Az idei OMÉK a termelõk, feldolgozók, vásárlók egységességét jelenítette meg – Fotó: Pelsõczy Csaba/FM

Sikerrel szólítottuk meg a jövõ nemzedékét, hiszen a fiatalok, iskolások, fõiskolai és egyetemi hallgatók nagyszámú jelenléte új, örömteli színt hozott az OMÉK történetébe- közölte Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetõje.  Arról is beszélt, hogy olyan hagyományokat és kincseket, javakat mutathatott fel az OMÉK, amelyeket õseinktõl örököltünk és nem csupán tiszteletbõl követünk, amelyeket a kor kihívásaihoz igazodva versenyképességünk megtartásáért, fejlõdésünk érdekében kell, hogy szem elõtt tartsunk.

Az ingyenes belépésnek köszönhetõen az eddigi rekordot 30 százalékkal haladta meg az OMÉK-ra kilátogató általános- és középiskolás diákcsoportok száma, emellett fõiskolások és egyetemisták ezrei is térítésmentesen léphettek be a rendezvényre.

A vásár záróünnepségén Nagy István és Daróczi László átadta az OMÉK Közönségdíját, valamint a Miniszteri Nagydíjat is. A Közönségdíjat minden évben az a kiállító nyerheti el, aki a látogatóktól a legtöbb szavazatot kapja. Idén a Tej Terméktanács standján található tejtermékeket népszerûsítõ kamion nyerte el leginkább a látogatók tetszését. Az OMÉK Miniszteri Nagydíjat a Kõrös-Maros Biofarm alakor búzából elõállított biosöre kapta.

Zárásként Nagy István miniszterhelyettes és Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere elismeréseket adott át a Karcagon indított, öt éve mûködõ Magyarország Legszebb Konyhakertje pályázat idei díjazottjainak.

agrotrend.hu / FM

Kép: FM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook