Hírek

A borverseny legjobbjaival locsolták meg Orbán-szobrát Hajóson (+videó)

Negyvenegyedik alkalommal rendezték meg az Orbán-napi borünnepet Hajós-Pincefaluban. Szombaton tartották a borkirálynő-választást, a borrendek felvonulását, és Szent Orbán szobrának meglocsolását a Hajósi Hegyközség legjobb boraival.

Létrehozva:

|

A szőlőművesek, borászok, vincellérek és kádárok védőszentjének szobránál a Hajósi Alapító Német Énekkar tagjai alapozták meg a jó hangulatot nótáikkal, melyeket az elmaradhatatlan sváb hangszerrel, gombos harmonikával kísértek.


Orbán-napi borünnep Hajóson. Fotó: Tapodi Kálmán

Az egybegyűlteket Estókné Szalczer Erzsébet köszöntötte. A kisváros polgármestere úgy vélekedett, hogy Szent Orbán jól tette a dolgát, az időjárás eddig kedvezett a szőlőnek, így megérdemli a védőszent, hogy a legjobb borokkal öntözzék az oltalomért.

Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője szerint Hajós mellett található a világ egyik legszebb pincefaluja, ami az ország egyik legjobb adottságú szőlőtermő területén fekszik.

 – Egyre több pince nyílik meg itt, és egyre jobbak a hajósi borok, melyek méltán kerülnek az éttermek, boltok polcaira.

A hajósi borászok felvették a versenyt másokkal, amit az is bizonyít, hogy az idei hegyközségi borversenyre 245 tételt neveztek a termelők – mondta Bányai Gábor, aki felhívta a figyelmet arra a sok verejtékes munkára, ami egy-egy pohár bor mögött van.

A borünnep szép hagyománya, hogy köszöntik a borkirálynőt, akit a Szent Imre Általános Iskola kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő tanulói közül választanak. Az idei királynő Walter Zsófia, hetedik osztályos diák lett, aki országos versenyeken is szép eredményeket ért el és táncosként is őrzi a hajósi hagyományokat.

A köszöntők után került sor az Orbán-szobor meglocsolására a hegyközségi borverseny legjobb fehér-, rozé- és vörösboraival. A verseny idején választották ki Hajós Város borát, ami idén a Beck Pince 2020-as évjáratú Kékfrankosa lett. Bóbis Attila alezredes, Kalocsa rendőrkapitány elismerő oklevelet adott át Berta Sándor részére, akinek 2022-es évjáratú Generosa bora lett a Kalocsai Rendőrkapitányság bora..

A borünnepet tizenhárom borrend is megtisztelte jelenlétével, s tanúi lehettek a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend új tagjai avatási ceremóniájának. A jelöltek: Dr. Rittgasser Richárd, Hajós jegyzője és Takács Gábor vállalkozó kiállták próbát – ami lovagrend zászlósbora, a cabernet sauvignon két különböző évjáratának megkülönböztetéséből állt – így esküjük után borlovaggá ütötték mindkettőjüket.

A hajósi gazdák borát illik megkóstolni

Az avató során felidézték azt legendát is, ami a területet újranépesítő svábokhoz kötődik. A telepesek első csoportjával érkezett egy tanító, akit kedveltek, hiszen jó kedélyű, barátságos ember volt, aki rendszeresen látogatta tanítványai családjait. A tanító urat borral is kínálták, ám az egyik helyen igen kis űrméretű pohár került elő, amit huszonnégyszer ürített ki a vendég. A további kínálásra azonban nemet mondott azzal a kifogással, hogy aznap még négy családot kell meglátogatnia és őket sem sértheti meg azzal, hogy kevesebbet fogyaszt náluk, mint a többi családnál.

Hajóson azóta is íratlan törvény, hogy a vendégnek meg kell kóstolni a házigazda borait és azokról véleményt kell mondani.

Képgaléria: Orbán-napi borünnep Hajóson. Fotók: Tapodi Kálmán

agrotrend.hu / BAON, Tapodi Kálmán

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook