Hírek

Felbőgtek a sokat látott gépek a boglári múzeum udvarán (+videó)

Különleges gépindításokkal, gőzgépben készült finomságokkal és közönségprogrammal ünnepelte megnyitásának ötödik évfordulóját a balatonboglári Gép- és Dutramúzeum.

Létrehozva:

|


Fotó: Sonline / Koszorus Rita

Egy GS35 típusjelű Hofher traktor beindítása vonzotta a közönséget a délelőtt programon. A matuzsálemi traktort úgy indította be Molnár Balázs alapító, tulajdonos, hogy az izzítókúpot felhevítette, mivel a gép önindítóval nem rendelkzik. Ezután a lentkeréken található fogantyút mozgásba hozta, majd miután az átlendült a holtponton, beindult a sokat látott masina is. A füstfelhőtől mit sem zavartatva tapsolták meg az egybegyűlt gépbarátok a nem mindennapi indítást.
Először fel kellett hevíteni az izzító kúpot.


Fotó: Sonline / Koszorus Rita

A születésnapi programon több gépet is beindított a tulajdonos, többek között az UE 28-as Dutrát is, de az UV28-as háromkerekűt is beindította. A látványra is különleges gép nem sokat volt munkában, mert gyorsan kiderült róla, hogy nem alkalmas sorközművelésre. Pedig eredetileg arra tervezték. – De a két egymáshoz közel tett első kereket a gépkezelő nem láthatja, így nem tud a sorközön sem közlekedni vele, ráadásul fordulásnál igencsak instabil, magyarázta a népes egybegyűlt közönségnek Molnár Balázs.
Ebbe a Dutrába is életet leheltek.


Fotó: Sonline / Koszorus Rita

A nap csúcspontja egy gőz malommotor indítása volt, amely hosszas előkészületet vett igénybe. Azonban az érdeklődők nagy örömmel csodálták a ma már sehol sem használt gépet működés közben. Az egész napos eseményen a gőzkemencében sült langallót kóstolhattak a vendégek, de ajándéksorsolás is várta a szerencséjüket próbára tevőket. A születésnapi tombola fődíja egy gázdugattyús motor dugattyúja volt, amelyet egy ifjú gépbarát vihetett haza.

agrotrend.hu / Sonline, Koszorus Rita

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook