Gazdálkodás

Szántóföld

Hazai gabonafajták állják a versenyképességi küzdelmet

Hosszú időn keresztül a Magyarországon nemesített és a környezeti tényezőkhöz nagyon jól alkalmazkodó hazai fajták foglalták el a termőterületek kilencven százalékát. Ez az arány ötven százalék alá csökkent: ennek oka a külföldi fajták fokozatos terjedése és térnyerése, melyek nem elsősorban a fajták minősége, hanem a reklámfogások miatt törtek előre.

Létrehozva:

|

Vannak azonban olyan gabonatermesztők, akik mégis a külföldiekre esküsznek, akiket ezért sokszor meg is feddnek, de – mint ahogy mondják: „amíg a magyar búza a fele mennyiséget produkálja, addig a külföldi a dupláját termi”. Azt csak kevesen gondolják ezek után, hogy vannak olyan tájegységek, ahol kimondottan jó a magyar búza. A Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kalászos fajtabemutatót tartott Hódmezővásárhely-Batidán. A nemesítő–kutatóintézet ötvenéve foglalkozik kalászos nemesítéssel és minden évben van mit bemutatniuk a gazdálkodóknak. Dél-Kelet-Magyarország legrangosabb fajtabemutatóján az idén is kiváló magyar fajtákkal készültek a nemesítők, bár jelenleg a külföldi fajták uralják a hazai piacot.

Cseuz László, a Gabonakutató Intézet nemesítője adatokat sorolt a magyar fajták eredményéről. Minden esztendőben vannak ugyanis különböző posztregisztrációs kísérletek, amelyeknek az a lényege, hogy azokat a fajtákat tesztelik, amelyeket Magyarországon nagy területen termelnek és ha megnézzük ezeket a fajta eredményeket, akkor a hazaiak teljes mértékben – mind minőségben, mind termőképességben – versenyképesek a külföldiekkel.

„MINDENBEN FEL TUDJUK VENNI A VERSENYT A KÜLFÖLDI FAJTÁKKAL, MIVEL NÁLUNK IS VANNAK SZÁRAZSÁGTűRÉSI KÍSÉRLETEK, ÚGYNEVEZETT KÓRTANI PROVOKÁCIÓS KÍSÉRLETEK, DE A MINőSÉGRE IS VAN KÜLÖN PROGRAMUNK, DE A LEGFONTOSABB TULAJDONSÁGA EGY FAJTÁNAK, HOGY NAGYON JÓ LEGYEN A TERMÉSHOZAMA ÉS A MINőSÉGE. LEGYEN EMELLETT SZÁRAZSÁG- ÉS FAGYTűRő”.

Ezekre a Szegedi Gabonakutató képes és tud olyan fajtákat letenni az asztalra, amelyek versenyképesek a külföldi fajtákkal. Ami ennél nehezebb, hogy sikerül-e meggyőzni a magyar gazdákat: Cseuz Lászlóék arra törekszenek, ez sikerüljön. Minden évben új fajtákkal jelentkezik a GK, búzából például kettő is létezik már.

Mihály Róbert, a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. nemesítési osztályvezetője kiemelte a tritikálét, az árpát és a zabot, s ezeknek az őszi és tavaszi változatát.

-– Ezeknél a növényeknél is szükséges az, hogy évente új fajták jelenjenek meg a piacon, de van, amelyeknél a stabilitás a fontos. Ilyen a zab, amelynél sokkal lassúbb a fajtaváltás, de az árpánál, tritikálénál mindig igénylik a gazdák, hogy újabb és újabb fajtákat próbálhassanak ki. Elsődleges szempont a termőképesség és a termés stabilitás. Nagyon erős a konkurencia: tritikáléval jól állunk, mert a magyar hagyományok nagyon erősek, s ezt az előnyünket sikerült is megtartani és piacvezetők vagyunk tritikáléban. Árpában zömmel a külföldi van jelen a gazdáknál, amelynek az az oka, hogy 2010 környékén sok nemesítőnk ment nyugdíjba és utána új alapokon újra indítottuk a nemesítést. Ennek az eredményei most kezdenek megmutatkozni. Számítunk arra, hogy árpából sikerül újra piacot hódítani – összegezte Mihály Róbert.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook