Szántóföld

Lengyel-magyar egyeztetés az ukrán gabonáról Varsóban

Létrehozva:

|

 

Robert Telus lengyel kollégámmal egyetértettünk abban, hogy az Ukrajnával határos öt EU-tagállam közös fellépése komoly eredményeket hozott az ukrán gabonaimport kapcsán – írta közösségi média posztjában Nagy István, agrárminiszter.

Az eddigi európai uniós javaslatok azonban nem elegendőek a gazdáink és hagyományos piacaink védelmére az ukrán agrártermékek dömpingjével szemben” – tette hozzá.

Fotó: Nagy István, agrárminiszter Facebook-oldala

„Ezért megállapodtunk, hogy egyrészt a frontországok nevében kezdeményezzük a Fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítását, sőt, kiterjesztését, másrészt közös javaslatokat terjesztünk elő az EU-n belüli tranzit támogatására, amelynek kidolgozásába Ukrajnát is bevonjuk” – írta Nagy István.

Fotó: Nagy István, agrárminiszter Facebook-oldala

Varsó kész tárgyalni Kijevvel a gabonaexportról – jelezte Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter szerdán, reagálva ukrán hivatali partnere aznapi kijelentésére, miszerint Ukrajna megegyezésre törekszik az ügyben – írta tudósításában az MTI.

„Lengyelország várja az ukrán gabonával összefüggő probléma megoldását célzó megbeszéléseket, készen áll az erről szóló tárgyalásokra” – mondta el Telus a PAP hírügynökségnek. Hangsúlyozta, „Varsó nyitott olyan megoldás keresésére, amely „megvédené a lengyel piacot, a lengyel gazdákat, és segítené Ukrajnát”.

A miniszter ilyen megoldásként említette a gabonatranzitot, valamint azt, hogy az ukrán termékekre vonatkozó tilalmi lista legyen rugalmas, módosítható, tegye lehetővé például egyes termékek importját oda, ahol erre igény van. Egyúttal jobb lenne, ha a megoldás tartós lenne, és az Európai Unió vezetné be – fűzte hozzá.

A miniszter szavaival Tarasz Kacska ukrán gazdasági és kereskedelmi miniszterhelyettes, az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak adott szerdai nyilatkozatára reagált, amelyben az ukrán tisztségviselő aláhúzta, „Ukrajna tervében első pontként a Lengyelországgal való megegyezés megtalálása szerepel”.

Kedden még ugyanis Kacska a Rzeczpospolita lengyel napilapnak adott interjúban jelezte: Ukrajna a közeli napokban embargót vethet ki a lengyel hagymára, paradicsomra, káposztára és almára. Erről a lépésről az ukrán miniszterhelyettes szerdán elmondta: ez „utolsó pontként szerepel az ukrán cselekvési tervben”, és reméli, nem fogják foganatosítani.

Telus „az utóbbi két-három nap alatt kialakult helyzet csillapításának” minősítette Kacska szerdai nyilatkozatát. „Azt gondolom, Ukrajna átgondolta a korábban kifejtett véleményét” – jegyezte meg a lengyel miniszter.

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát.

A lengyel importtilalom az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érinti.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook