Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Rekordalacsony az idei bortermés Európában

A fagyok és az aszály jelentősen visszavetette az európai bortermést, a három legnagyobb európai termelőnél nagyok a kiesések. A Copa-Cogeca szerint a Covid-19 hatsásai hosszú távon is érezhetőek maradnak, és a piaci zavarok kezelésére új eszközök kellenek.

Idén várhatóan mintegy 18 százalékkal marad el a tavalyitól az európai borelőállítás – közölte a nemzetközi piaci várakozásokat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Eszerint az EU által korábban várt – szintén nagymértékű – visszaesésénél jóval nagyobb a terméscsökkenés – írta a Világgazdaság.

Olaszország, Franciaország és Spanyolország együttesen a világ bortermelésének mintegy felét adja, 2021-ben azonban mindhárom országot jelentősen sújtotta a szélsőséges időjárás. Az uniós mezőgazdasági szervezet, a Copa-Cogeca a történelmileg alacsony termést a tavaszi fagyokkal, a jégesővel, az aszállyal és a betegségekkel magyarázta. A három ország borelőállítása a terméscsökkenés ellenére is 117 millió hektoliter körül alakul majd a becslések szerint; egyes régióikat azonban eltérő mértékben érte kár, így bizonyos bortípusok esetén egyáltalán nem lehet majd érzékelni a terméskiesést.

Fotó: VG

A Copa-Cogeca ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az ágazatot a Covid19-járvány hatásai hosszabb távon is súlyosan érintik, és a vendéglátóhelyek újbóli megnyitása, illetve az amerikai büntetővámok felfüggesztése is csak mérsékelt optimizmusra adnak okot, és a piaci zavarok kezelése újfajta megközelítést és megfelelő irányítási eszközöket igényel.

Franciaország idén a harmadik helyre csúszik vissza a legnagyobb bortermelő országok listáján, miután 2016-ban elvesztette első helyét. Az időjárás szélsőségei az elmúlt években jelentős terméskiesést okoztak Franciaországban, míg Spanyol- és Olaszországot kevésbé sújtották. A francia mezőgazdasági miniszter szerint összességében mintegy 33,3 millió hektoliter bor készülhet idén, ami 29 százalékkal marad el a tavalyitól. Az idei termés a negyedével kevesebb lehet, mint egy átlagos évben. Legutóbb 1977-ben volt a mostanihoz hasonlóan pusztító fagy és nyári esőzés. Az idei károkat a 21. század valószínűleg legnagyobb katasztrófájának nevezte, és a kormány pénzügyi támogatási csomagot állít össze a leginkább sújtott termelők megsegítésére.

Champagne-ban az idei időjárás következtében a termés 60 százaléka veszett oda – közölte a borvidék hivatalos kereskedelmi szervezete, a Comité Champagne. Ennek fele a tavaszi erős fagy miatt, amely a francia szőlőterületek 80 százalékát érintette, nyáron a jelentős esőzések után kialakult peronoszpórajárvány okozott jelentős, 25-30 százalékos kárt, illetve jégeső is többször csapott le a régióra, összességében mintegy 1200 hektárnyi területet károsítva. A termelők most abban bíznak, hogy a mennyiség visszaesése nem jelenti egyben a minőség csökkenését is. A Comité Champagne ugyanakkor regionális szintű tartalékkészlet-rendszert működtet, amely biztosítja, hogy a termelők borai a mostanihoz hasonló helyzetek esetén is megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre a fogyasztók számára.

Provence-ban augusztusban az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb tűzvésze pusztított. A száraz időjárás és az erős szél kedvezett a tűz terjedésének, amely az előzetes felmérések alapján 68 borászatot és 5 szövetkezetet érintett kisebb-nagyobb mértékben a rozéiról híres borvidéken. Leginkább a Chardonnay és a Sauvignon blanc sínylette meg a szélsőséges időjárást: Dél-Franciaországban 50, Spanyolország La Mancha tartományában 25-30 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők ezen fajták esetén.

Spanyolország bortermelése a 2020. évinél 7 millió hektoliterrel kevesebb, mintegy 39,5 (egyes becslések szerint 38,9) millió hektó körül alakulhat idén. Ez 16 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban, és 9 százalékkal marad el az elmúlt öt év átlagától. A jó minőségű szőlő mennyisége a nyári aszály, a tavaszi fagy és a jégesők miatt marad el ilyen jelentősen az egy évvel korábbitól.

Olaszországban a várható termésből mintegy 43,7-45 millió hektoliter bort állíthatnak majd elő a termelők, ami a tavalyihoz képest 9 százalékos csökkenés. Az északi és középső országrészt jelentősen érintette a tavaszi fagy, amely a virágok 40 százalékát elpusztította. A déli régiókban ugyanakkor a szárazság és a tüzek okoztak jelentős veszteségeket. A fehérborok tekintetében azonban jók a kilátások.

A Falstaff szerint Németország idén 9 millió hektoliternyi bort állíthat elő, ami elmarad az elmúlt tíz év átlagától. A 2021-es év ugyanakkor kedvezhet a habzóborok előállításának. Portugália az egyetlen olyan ország, amely a termésmennyiség kismértékű (1 százalékos) emelkedésére számít.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés