Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Jó évjáratnak lesznek mondhatóak az idei egri borok

Az egri egyetem szőlészeti és borászati intézete szüretzáró sajtótájékoztatón számolt be az idei szőlőterméstől és sikereikről szerdán.

– Még 2016-ban került az egyetem birtokába a szőlészet. Úgy gondoljuk amit akkor vállaltunk teljesítettük nemcsak oktatás, de kutatás terén is. S ez az, ami biztosítja az alapot a következő évek fejlesztéséhez. Nagy lehetőséget jelent számunkra, hogy diákjainkkal közvetlenül tanulmányozhatjuk a szőlészet és a borászat tudományát, gyakorlatorientált és tudásközpontú oktatást biztosítva – fogalmazott dr. Váczy Kálmán Zoltán az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese a szerda délelőtti sajtótájékoztatón.

fotó: pixabay.com

Az eseményt az egyetemi szőlőültetvény és borászat Kőlyuktetői központjában tartották a szüretzárás alkalmából. Hozzátette a sikerek ellenére nem dőlnek hátra, hanem folytatják a szakmai színvonal emelését.

Hegyi Ádám István birtokigazgató elmondta, az idei várhatóan különleges évjárat lesz. kiemelte, a borkészítésben más fogyasztási termékekkel ellentétben nem ugyanazt a karaktert várjuk, hanem évről évre mást.

– A szőlő fejlődése szempontjából hűvös tavasz előnyösnek mondható. A hideg révén ugyanis a virágzás tolódott. A meleg száraz nyárral ugyan behozta némileg a lemaradást, ám a mérések mégis eltolódást mutattak, ezért késett a szüret, addig még a cukor és savtartalom egyensúlyba nem került. A súlyvesztés is jellemző volt, de a töppedés a minőségi borkészítést támogatja. Hűvös savas évjárat készül az idei szőlőből – részletezte.

agrotrend.hu / heol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés