Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Érdemes e webshopban vásárolni a növényeinket?

Ráfizethet, aki a kényelmet helyezve előtérbe próbálja meg beszerezni az otthonát, kertjét ékesítő növényeket. Bár az interneten gombamód szaporodnak a kertészeti webáruházak, az online növényvásárlásnak számos kockázata van.

Könnyen pórul járhatnak azok, akik színes katalógusokból rendelt növényekkel szeretnék szebbé tenni a környezetüket. Bár az online áruházak a dísznövény-kereskedelemben is egyre szélesebb körben válnak elérhetővé, a vásárlóknak ugyanakkor azzal a kockázattal is számolniuk kell, hogy a rendelt áru korántsem lesz olyan szép és egészséges, mint amilyen a webáruház hirdetésében szerepelt. 

fotó: pixnio.com

Ennek oka rá­adásul nem csak a kereskedő hanyagsága lehet, az érzékeny dísznövények könnyen megsérülhetnek a szállítás során is. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke szerint az online kereskedelemben ezért elsősorban a nyugalmi időszakban lombtalan növények forgalmazása az elterjedtebb. 

Egy palánta vagy egynyári növény postai szállítása jóval nehézkesebb, ráadásul nagy a kockázata annak, hogy az út során az áru komolyabb sérülést szenved. A díszkertészeti webáruházak esetében egyébként is nagyon vegyes a kép, sokféle minőséggel találkozhat az ember. Szerencsés esetben gond nélkül megérkezik az áru és a növények minőségével sincs probléma, előfordulhat ugyanakkor az is, hogy nem azt kapja a vevő, amit elképzelt.

A szakember szerint nem árt óvatosnak lenni, ezért azt javasolja, hogy csak bevált és kipróbált helyen – egy árudában vagy magánál a termelőnél – vásároljunk dísznövényt.

A vásárlásnak még mindig megvan a maga rítusa, sokan szeretik élőben, a helyszínen kiválasztani a dísznövényeket. Az árudák forgalma ezért nem csökkent az elmúlt időszakban  – hívta fel a figyelmet a szakmaközi szervezet elnöke. Véleménye szerint azokba a barkácsáruházakban is bizalommal válogathatnak a vevők, amelyeknek külön árudai részlegük van, ott viszonylag nagy forgalom mellett jó minőséget lehet kapni.

Nem ilyen rózsás a helyzet ugyanakkor az üzletláncok és diszkontok esetében. Bár a legtöbb hazánkban is jelen lévő multinál kapható valamilyen dísznövény, az áruházak belső tereiben kínált növények állapota gyakran hagy némi kívánnivalót maga után. 

A szakember szerint ennek oka, hogy a beltéren árusított dísznövények mesterséges megvilágítás mellett, zárt térben vannak, ami előrevetíti azt is, hogy gyorsan tönkremennek majd. Ráadásul ahhoz, hogy egy dolgozó a legszebb állapotban tartsa a növényt, szükség van szakismeretre. Az üzletláncokban jellemzően az árufeltöltő végzi a növények ápolását is, míg a kertészeti árudákban szakképzett személyzet gondoskodik a növényekről.

A növényeladás is egy szakma, egy kertészeti árudában dolgozó kertész kollégák külön felkészítést kapnak arra, miként kell ezeket az árukat fogadni, kezelni, ápolni, illetve a díszítő értéküket a legmagasabb szinten tartani addig, amíg a vevő meg nem vásárolja azt – emelte ki. 

Nem véletlen tehát, hogy az áruházláncokban gyakran külön pulton különösen olcsón lehet megvásárolni a rosszabb állapotban lévő növényeket. Ezek megvételét a szakember akkor sem ajánlja a fogyasztóknak, ha nagy árkedvezménnyel kínálják a boltokban. Lehet, hogy még élőnek tűnnek, ám nagy valószínűséggel már elindultak a tönkremenetel útján, és már nem fognak magukhoz térni.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés