Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Németország: a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-csökkentését kérik fogyasztóvédelmi szervezetek az új kormánykoalíciótól

A Sozialverband (VdK, Szociális Szövetség), a Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv, Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége) és a Greenpeace felhívást intézett a Németországban újonnan formálódó kormánykoalíció tagjaihoz, melyben a friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és növényi alapú tejpótlókra kivetett ÁFA lehető legkisebb mértékűre csökkentését kérik.

Véleményük szerint ez ösztönző hatással lenne a társadalom számára arra, hogy az állati eredetű élelmiszerek helyett több növényi eredetű élelmiszert fogyasszanak – írta a FruitVeb.

“A szövetségi kormány feladata, hogy elérje az éghajlatvédelmi törvényben meghatározott kibocsátási célokat. Ezért biztosítania kell, hogy az egészséges, környezet- és éghajlatbarát táplálkozás minden fogyasztó számára lehetséges és megfizethető legyen, például a gyümölcsök és zöldségek áfájának csökkentése révén” – mondta Klaus Müller, a Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetségi Szövetségének elnökségi tagja.

Fotó: wikimedia

A fenntartható és egészséges élelmiszerfogyasztást ösztönző adóreform széleskörű egyetértésre talál: A német polgárok 71%-a támogatja, hogy az élelmiszeráraknak tükrözzék a valós költségeket – beleértve a termelés során keletkező környezeti és éghajlati károk költségeit is (a Kantar piackutató cég által a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetségének megbízásából készített reprezentatív felmérés eredményei szerint). A megkérdezettek 81%-a támogatja továbbá a környezet- és klímabarát fogyasztást ösztönző adókedvezményeket. A felhívást megfogalmazó szervezetek a szövetségi kormány számára egyértelmű kötelességként határozzák meg, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a növényi eredetű élelmiszerek ÁFA-ját, és hogy a német kormány Brüsszelben az egész EU-ra kiterjedő ÁFA-mentességért dolgozzon. A szervezetek szerint ez segítene ellensúlyozni az élelmiszerárak jelenlegi emelkedését. Németországban jelenleg 19% a felső, például egyes szolgáltatásokra kivetett ÁFA-kulcs, a mindennapi élethez szükséges termékekre pedig általában 7% körüli ÁFA-t kell fizetni.

agrotrend.hu / FruitVeb

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés