Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Fagykár mérséklő beruházásokat segítő támogatás a gyümölcstermelőknek

A Vidékfejlesztési Program keretében 5 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett, fagykár elleni beruházások felhívásra november 17-től nyújthatók be a pályázatok. Vajon mire elegendő ez a támogatás és gazdaságméretekben hogyan értelmezhető ennek a hatása, kérdeztük Kis Pált az Auditker Kft. ügyvezetőjét, aki a fagymentesítés értője, és gyakorlója is egyben.

A fagykár az egyik legnagyobb csapás, ami érhet egy gyümölcstermesztőt. Oda a termés, hacsak nem védekezünk hatékonyan. A meteorológiai előrejelzések szerint sajnos a szélsőséges időjárási események felszaporodása várható a jövőben, így a fagyok elleni védekezés szerepe felértékelődik. A céllal megjelent támogatási kiírás mértéke pályázónként 100 Millió Forint, intenzitása 80 százalék.

– Miért kell védekezni a fagykár ellen?

Tizenöt éve aktívan termelek társaimmal csonthéjasokat. Ez a tizenöt esztendő egybe esik a klímaváltozás felgyorsulásával, amely fokozottan veszélyezteti a tavaszi virágzását élő kultúrákat. Korábban a tavaszi fagykár a fagyos szentek idejére volt jellemző. Pongrác, Szervác, Bonifác, majd kicsivel később Orbán névnapok idején jelentkeztek hajnali fagyok, amelyek károsították a virágzó állományt. Ezek mértéke akkora volt, ami ellen a hagyományos füstölés is elegendő védekezést jelentett. Ezek a szélcsendes hajnalokon jelentkező kisugárzott fagyok voltak. Azonban a fagyok intenzitása, időtartama és minősége is átalakult. A fagyosszenteket elfelejthetjük, áprilisban szinte minden éjszakára jut fagypont alatti hőmérséklet, van, amikor már este kilenc órakor fagypont alatt mérhetünk. Megtanultuk azt is, mi a szállított fagy fogalma, folyamatosan tanuljuk a harcmodort a fagyokkal szemben.

 – Úgy tudom, még a fagypont is minősítésre került?

 Igen. Fagykár csökkentés során megtanultuk, hogy a virág fagyérzékenységét nem a közönséges hőmérőn mért nulla fokhoz kell viszonyítani. A virág hidegtűrő képességét jelentősen befolyásolja a levegő páratartalma. A páratartalommal korrigált hőmérséklet a nedves hőmérséklet. Ez 100%-os páratartalom esetén egyezik a száraz hőmérséklettel. 20 %-os páratartalom esetén ez a különbség akár 4 Celsius fok is lehet. Tehát a fagykár megelőzés esetében nedves hőmérséklet adatokkal dolgozunk.

– Az említett pályázati kiírás lehetőséget biztosít a fagykárok elleni berendezések és technológiák beszerzésére. Mik ezek pontosan?

Mi a saját kertünkben a tizenöt év alatt állandóan fejlesztettük a fagykár enyhítő gondolkodásunkat. Mára a hybrid megoldás mellett kardoskodunk. Azt jelenti számunkra, hogy az ismert megelőzési módok közül a lehető legtöbb módszer együttes alkalmazása lehet a legeredményesebb. Tavaszi fagyveszélyes időben öntözéssel igyekszünk emelni a páratartalmat, hogy a nedves és száraz hőmérséklet között a legkisebb legyen a különbség. Emellett kémiai védekezést is alkalmazunk. Fagyveszélyes éjszakák előtt olyan szerekkel permetezünk, amelyek befolyásolják a kultúra fagyáspontját, csökkentik az érzékenységet. A harmadaik eleme az ún. hybriditásnak, a propán gázos virágmelegítés.

– Ezt hogyan képzeljük el, mondjuk egy kisebb gyümölcstermesztő gazdaságnak mire van szüksége?

Mi a belga Agrofrost cég termékeit használjuk és sikeresen. Ezek olyan hőtermelő berendezések, amelyek propángáz felhasználásával állítanak elő nagymennyiségű meleg levegőt, és ezt juttatják el a virágzó állomány alá. Ott ez a meleg levegő energiával látja el a virágot, tíz percen át képes életben maradni, még akár mínusz kilenc fok mellett is. A gépek úgy vannak megszerkesztve, hogy 8-10 percenként ezt a hőenergiát képesek eljuttatni a virágokhoz, megmentve azokat. Ezeknek létezik nagyobb teljesítményű, traktorral vontatott változata, emellett telepített, kényelmesebben üzemeltethető kivitele is.

– A pályázati támogatás maximális összege 100 millió forint. Ez a saját erővel együtt 125 millió forint mire elég a fagykár elleni védekezésben? Mekkora gyümölcsös védelmét lehet ebből megoldani?

 Pontosítani szeretném. Fagykárt szabad téri körülmények között csak enyhíteni lehet, teljes mértékben megelőzni nem. Zárt térben, ahol tetszőleges meleget állítok elő, ott igen. A szabad téri fagykár csökkentési módokkal a megelőzésre törekszünk. A traktorral üzemeltetett gépekkel védhető terület akár 160 Ha is lehet. Ennek üzemóránkénti költsége kb. 25-30.000.- Ft/ ha. Ezek alapján már lehet kalkulálni a saját gazdaságra vonatkozó költségekkel. Itt megjegyezném, hogy minden gyümölcsöskert más adottsággal bír. Mások a térállások, sor hosszúságok, megfordulási helyek, táblaformák stb. A fagykár megelőzési beruházást a helyhez meg kell tervezni, adaptálni kell. A pontos számokat is csak ezt követően kapjuk meg.

– Az Önök cége milyen gépeket és rendszereket forgalmaz ehhez?

A már említett Agrofrost termékeket, illetve a hybrid, vagy kombinált fagyvédekezésre további lehetőségeket nyújtunk. Forgalmazunk nagyteljesítményű szélgépeket, telepített és vontatott változatban. Ezeket propángáz üzemű motorok üzemeltetik. Ezek az kisugárzott fagyok jelentkezése esetén gazdaságosak. Mi kombináljuk ezeket levegő melegítő kályhákkal, gépekkel, amelyek növelik a hatékonyságot. De szállított fagyok esetére is tudunk megoldást javasolni. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az Auditker Kft. gyors és mindenre kiterjedő szervizszolgáltatást nyújt a gyártóval együttműködve, hogy a termelők fagyvédelmi tevékenysége zavartalan lehessen.

– Köszönjük a tájékoztatást!

agrotrend.hu

 

 

 

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés