Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Levendula fajták, amelyek tökéletes választások a kertünkbe

A levendula az egyik legkedveltebb növény a kertészkedők körében, ráadásul a gondozása sem igényel különösebb figyelmet. A következőkben olyan levendula fajtákat mutatunk be, amely nem csak a kertünket tehetik színessé, hanem akár egy cserép is kitűnő választás lehet számukra.

Fotó: wikimedia

A levendula napjaink közkedvelt növénye

A levendulával már nem csak a kertekben lehet találkozni napjainkban, hanem a lakberendezés területén is igen nagy teret hódított magának – írja cikkében a szeretemamezogazdasagot.hu. A könnyen termeszthető akár beltéren akár kerti körülmények között is, elsősorban ez az oka annak, hogy manapság már nem találkozunk olyan kerttel, amelyben ne kapna helyet a levendula. Ha a növény csak minimális odafigyelést is kap tulajdonosától képes hatalmas bokorrá nőni. Hazánkban elsősorban két fajta levendula terjedt el a közönséges vagy keskeny levelű levendula, illetve az angol levendula.

A közönséges levendula

A keskeny levelű levendulával találkozhatunk minden évben a tihanyi levendula mezőkön. Egy közepesen magas növésű évelő, örök zöld növény, amely kitűnő választás lehet a kertbe, hiszen gondozása roppant mód egyszerű. Különösebb talajigénnyel nem rendelkezik, akár meszes, és tápanyagszegény talajban is képes lesz megfelelő módon fejlődni, azonban a talaj szempontjából lényeges, hogy az jó vízáteresztőképességgel rendelkezzen. A levendula nem csak a kertünk egyik szépsége lehet, hanem ki tudjuk használni a környezetére gyakorolt jótékony hatását is abban az esetben, ha megfelelő helyre ültetjük. Érdemes számára olyan helyet választani, ahol a környezetében élő növényeket gyakran meglepik a tetvek ugyanis a levendula képes a tetveket távoltartani az adott növénytől. A közönséges levendula helyválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy egy bizonyos idő után a növény gyors növekedésnek fog indulni és akár az 50-100 cm-es magasságot is elérheti. Öntözésére csak az ültetést követően kell odafigyelni, ugyanis ilyenkor nagyobb vízigénye van, azonban a már begyökeresedett levendulát elég alkalmanként locsolni.

Angol levendula

Ezen fajtánál már jobban meg kell az választani, hogy milyen talajba fogjuk elültetni, hiszen a semleges vagy a lúgos talajt részesíti előnyben. Azonban nála is fontos, hogy a talaj megfelelő vízelvezetőképességgel rendelkezzen és a víznek sohasem szabad alatta folyamatosan állni. Ha szeretnénk a virágzását serkenteni a kálium-karbonát kitűnő választás lehet, azonban, ha nitrogén tartalmú trágyát választunk akkor a virágzás ritkás lesz. Ültetésükkor érdemes szem előtt tartani, hogy magassága elérheti a 80 centimétert a szélessége pedig akár 1 méter is lehet, így fontos, hogy megfelelő helyet válasszunk számára. A fejlődési fázisuk megközelítőleg 4-5 év után fejeződik be. Ideális ültetési helye kertünk napos része mediterrán származása miatt, valamint neki is jelentős rovar távoltartó hatása van. Az ültetéséhez kialakított gödröt érdemes előtte kiiszapolni, majd a földlabdával együtt elültetni. Az ültetést követően hetente egyszer kétszer meg kell locsolni egy hónapon keresztül, ezek után pedig az öntözést az esőre kell bízni.

Közös jellemzők

Mind a két levendula fajtát érdemes megmetszeni július közepe körül. A fiatalabb növényeket az ültetésüket követő második évben csak akkor szabad 10 centiméteresre visszametszeni, ha azok mérete már eléri a 15 centimétert. Ezen metszés segítségével megfelelő fejlődést tudunk elérni.

agrotrend.hu / Szeretem a mezőgazdaságot

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés