Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Burgonyatermesztés palántáról és további bioburgonya kísérleteink

Immár harmadik és egyben utolsó évükbe léptek a SolACE projektünk keretében zajló bioburgonya termesztési kísérleteink.

Az on-farm kísérletekben ezúttal is több innovációs eljárást tesztelünk: 2019 után, idén ismét a legújabb hibrid burgonya palántákat termesztik partnereink a zsámboki Bálint Kertben és a kiskunfélegyházi Kiss Bio Tanyán. Mindkét kísérleti genotípus sárgahéjú burgonya, és nagyobb fokú abiotikus és biotikus stressz-ellenállóságra nemesítette őket a holland Solynta cég. A palántáról való termesztés egyik előnye lehet, hogy a vetőgumó által hordozott esetleges fertőzések nem kerülnek be a talajba és nem fertőzik tovább a növényt, így fertőzésmentes kultúrával indulhatunk a burgonya termesztésnek.

Ezen felül, az előző helyszínek mellett a szári Csoroszlya Farmon és a hajdúhadházi Erdődi Biokertben tovább vizsgáljuk a Vízőr (víztartó hatású hazai fejlesztésű talajkondicionáló) hatásosságát Hópehely burgonyán és teszteljük a SolACE projektegyik innovációját, egy mikrobiológiai oltóanyag keveréket.

Fotó: wikimedia
 

Mindeközben, a MATE Kísérleti Üzem és Tangazdaság, Ökológiai Gazdálkodás Ágazatánál, Soroksáron is folytatódnak kisparcellás kísérleteink. Az itt vizsgált burgonyafajtákat különböző tápanyag- és vízellátottsági szintek mellett neveljük, valamint hét, hasznos baktériumokat és gombákat tartalmazó oltóanyag kezelés hatását is vizsgáljuk a növények stressztűrő képességére. A kísérlet másik felében pedig az elővetemény hatását mérjük: itt rozs, illetve szója után kerültek a földbe a különböző fajtájú burgonyagumók.

Bár a biogazdálkodás számos kihívást rejt, ezzel a gazdálkodási módszerrel hosszútávon járulunk hozzá földjeink, vizeink és nem utolsó sorban egészségünk védelméhez úgy, hogy tiszta, szintetikus vegyszerektől, műtrágyáktól mentes élelmiszert termelünk és fogyasztunk.

Az ökológiai gazdálkodásban a hangsúly legtöbbször a károsítók fellépésének megelőzésen van, amihez segítséget nyújtanak kutatási kiadványaink is. Ezeket, s köztük a bioburgonya termesztési technológiáját leíró füzetet, ingyenesen le lehet tölteni a honlapunkról.

agrotrend.hu / ÖMKi

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés