Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Meggy helyzet: van meggyhelyzet vagy cseresznye helyzet?

Most akkor van-e meggyhelyzet vagy nincs – kérdeztük Csizmadia Györgytől.

Nos van, határozottan mondhatom, hogy van. A jelenlegi piaci szituáció jelentős félreértéseken alapul.

Félreértések a piacon? Kissé vicces ez nem?

Sajnos ez most rossz vicc. Alapvetően a fő probléma és nehézség mindig a termésmennyiség megítélésén van. Szép virágzás volt, de nagyon hűvös, és bár úgy tűnt, hogy fagykár nincs, de mégis jelentős a hullás és a várakozásokhoz képesti termésmennyiség csökkenés. Ennek ellenére extrém módon 80-100 Ft-ról is beszélnek egyesek, de ezt nem is mondom nehogy megragadjon ez az illuzórikus ár a fejekben.

Ez valóban alacsony hiszen már 20 évvel ezelőtt is magasabbak voltak az árak! Azóta gondolom jelentősen emelkedtek a költségek, bér, üzemanyag, gépek. Ezt hogy lehet egyáltalán kezelni?

Sehogy, akinek nincs AKG támogatása, vagy intenzív ültetvény támogatása, márpedig sokaknak nincs, ez a pénz semmire sem elég. Amúgy is az AKG lejár idén. De nem is értem miért kalkulál egy vevő a támogatással, az azért van mert plusz feladatokat vállal és teljesít egy termelő…

Mi lenne a reális ár?

Legalább a tavalyi, bár tavaly óta is emelkedtek a költségek, de a piacot tudjuk nem érdekli a költség, csak a kínálat-kereslet és a szerződések.

Apropó szerződések, azt meg kellett kötni már egy hónapja nem?

őszintén? De diplomatikusan a véleményem, bármennyire is jó ötletnek tűnt…. ugye ismerjük a sorozatot.

De mi a baj a szerződésekkel, most alá vannak írva vagy sem?

Részben alá, de, és itt álljunk meg két szóra. Egyrészt a szerződés aláírása óta jelentősen csökkent az akkor várt termés mennyiség. Ilyen mértékű hullásra nem emlékszik senki. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs egy jelentős része fejlődött május végéig, majd 14 mm-esen elkezdett sárgulni és mára már le is hullott. Sok helyen az eredeti tervezetthez képest csak fele, harmada vagy még ennyi termés sem várható. Másrészt egy amolyan minimálárat írtak be a gyárak, de ők akkor még nem adták el a befőttet, csak maximum egy kis részét. De a gyár csak köztes szereplő, ha nem köt vele az áruházlánc, vagy a nagykereskedő akkor ő kockázatot csökkentett alapáron szerződik 120 – 150 Ft-ra, ez történt.

Akkor ez a szerződéskötési kötelezettség a viszályára sült el?

Tulajdonképpen igen, de ebben hibásak a gyártók is. Véleményem szerint nem igyekeztek reális értékesítési tárgyalásokat folytatni. Persze a Covid miatt akár még igaz is lehet, hogy a készletek kissé felhalmozódtak. Ezen felül a nemzetközi piacon volt egy kis átrendeződés két nagy szereplő összeolvadásával Németországban.

A vevők akkor mit tudnak vagy gondolnak?

Azt, hogy sok megy lesz és ezrért lesz olcsó!

Akkor ez nem igaz?

Nem úgy fest. Fruitveb prognózisánál is rosszabb kép lehet, ami a valós képet illeti. Attól tartok, az terméspotenciál nem 50 ,hanem akár csak 30%-a fog teremni idén.

Ez elég erős kijelentés, nem túlzás ez?

Sajnos nem, szerintem a cseresznyéhez hasonlóan fog alakulni a helyzet.

Ott is helyzet van?

Igen elég extrém a helyzet! Ettől pedig óva intem a meggypiacot.

Miért mi történt?

Nos, virágzás után volt egy 30-50% virágkár, de szépen indult a termés, majd lehullot egyes fajtáknak a 80%-a. Nem viccelek. Tegnap szedtük le a Germensdorfit. Mindössze 1,3 tonna lett hektáronként. Míg láttam rajta egy hónapja 10-et!!! Fotókkal tudom bizonyítani, hetente mi történt… ez bekerül a szakkönyvekbe.

Mi történt?

Annyi, hogy a hidegben rosszul termékenyült terméseket csak később dobta el a fa. Hiába nem volt fagy a méhek rossz állapotban, viharos szélben és 5-8 fok hidegben nem repülnek, hisz nincs nektár!!! De megnyugodtunk és nem értettük akkor mégis hogy hogy ennyi gyümölcs kezdett fejlődni, hát ma már tudjuk, az csak csalóka állapot volt.

Akkor legalább jó az ára a cseresznyének?

Áh dehogy. A fajták összeérnek, és lesz dömping csak hát egy hétig. Az étkezési piac pedig nem tolerálja az idén a hideg miatt elmaradt méretet. Minden fajta 2-4 mm-rel kisebb, mint tavaly Míg ugyanekkora termésnél tavaly a Germensdorfin 30-32 mm nagy volt most épp 28mm! Pedig a prémium piac itt kezdődik… A baj a fogyasztással van, ha van? Mert még el sem kezdődött a betakarítás már a hírekre a piac leárazta a cseresznyét, mintha rekordtermés lenne. De nincs az!

A negatív hírek valóra válnak?

Nos igen, addig ismételgettük, hogy sok lesz a termés egyszerre, mert összeérik, meg sok van, meg nincs kereslet, hogy a kereskedők ezt beárazták.

Fel fogják tudni árazni?

Nos ettől óvom a meggyeseket. Gyors és rövid szezon lesz. A meleg miatt, ha Ethreleznek akkor gyorsan lejön a meggy a fáról. Mire kiderül, hogy kevés a meggy és talán feljebb megy az ára akinek muszáj volt sietnie az rosszabbul jár az árat illetően.

Mit tesztek akkor ti?

Nem kapkodunk. Beszélni kell egymással és fontos lenne, hogy hiteles képet kommunikáljon akár a NAK, vagy az Agrárminisztérium. 100 Ft-ból nem lehet meggyet termelni! Semmilyet, még lémeggyet sem nagyon, nemhogy jó minőségű konzerv meggyet. Tehát visszafogjuk a betakarítást, fán tartjuk ameddig lehet, és betesszük hűtőbe. Ezzel lehet nyerni egy hetet akár.

Mi lesz a megkötött szerződésekkel?

Vis majort jelentünk! Mi mást tehetnénk… Te mit tennél? Ráadásul ez még jogos is.

Mit tehet az Agrárminisztérium, valami támogatás?

Szerintem jelenleg, semmit csak azt, hogy hitelesen kommunikál. Piaci alapú támogatás nincs és nem is kell. A fejlesztésekben pedig ott a lehetőség. El kell kezdeni komolyabb együttműködéseket és új piacokat kell keresni. Az előző ÉLIP pályázattal jöttek létre új gyártó kapacitások, de piac nem épült még.

Ezt régóta halljuk, új piacok, de mégis hogy? Ki? Hol?

Keleten, délen, tengeren túlon. Mi voltuk számos kiállításon keleten pl.Kazahsztánban. Még ma is komoly respektje van a Globusnak. Milyen jó konzerv volt emlegették. Most is van az állam részéről segítség Online B2B találkozók, kereskedelmi attasék, a héten bejelentkeztünk igaz fagyasztott termék kategóriában, Kínába 2 tartományba, Ausztárlia, Dél Afrika, Brazília, USA. Hihetetlen, de alig van jelentkező… ha konzervgyáram lenne….

Lesz?

Előkészítés alatt áll egy projekt, de fagyasztásban gondolkodunk, jellemzően bérmunkában. Persze ehhez pénz kell. Nagy segítség a hitelmoratórium és a kedvezményes hitelek is. Komoly segítség az állam részéről.

Szóval akkor van meggyhelyzet, meg cseresznye helyzet, de nem reménytelen?

Sosem reménytelen, sőt van ötletem is. De az maradjon üzleti titok, a saját 1000-1200 tonnából kihozzuk a legjobbat! Mondjuk, ha már összedolgoznánk 6-8-10.000 tonnával abból lenne komoly ramazuri…

Ezt hogy gondolod? Vagy akit érdekel üzlet alapon hívjon fel?

Persze, a számomat sokan ismerik. De annyit azért üzenek higgyük el, hogy 240 Ft-ért el lehet adni a jó minőségű konzerv meggyet, egy kg-ot J nem kell kapkodni. Ki kell derüljön a szerbeknél sincs rekordtermés, és a lengyeleknél sem, már ott is hullik…

Köszönöm a beszélgetést!

Mátrai Zoltán

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés