Kertészet

Az aszú akár a csúcsminőséget is elérheti

Már most 16 magyar mustfok körüli értékeket mérnek a furmint és hárslevelű fajtáknál. Megkezdődött a szüret a Tokaji borvidéken is, köszönhetően a meleg, napos nyárnak – közölte a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.

Létrehozva:

|

Prácser Miklós elmondta: mivel elég eső esett, a talajban elegendő nedvesség van a szőlőnek. Mivel sok volt a napsütés, számítottak rá, hogy a megszokottnál hetekkel hamarabb el kell kezdeni a betakarítást, elsősorban a borvidék déli területein.

Hozzátette: ezekben a napokban szedik le a tőkékről a közkedvelt száraz-félszáraz sárgamuskotály bor alapanyagául szolgáló szőlőt – ebből körülbelül 5-600 mázsára számítanak -,valamint elkezdődött a kabar fajta szürete is.

Ugyancsak tart a pezsgőalapanyag betakarítása, ezek esetében ugyanis nem a cukorfok, hanem elsősorban a savmennyiség a döntő, ami már most megfelelő – mondta Prácser Miklós.

Az elnök azt is elmondta, hogy a hagyományos fajták szürete szintén viszonylag korán, néhány héten belül elkezdődhet, ugyanis már most 16 magyar mustfok körüli értékeket mérnek a furmint és hárslevelű fajtáknál.

A kedvező időjárásnak köszönhetően nemcsak a száraz borok alapanyaga, de az aszú is kiváló lehet.

Bár az időjárás még befolyásolhatja a szőlő további fejlődését, de a jelenlegi érettségi állapot alapján az aszú akár a csúcsminőséget is elérheti

– közölte Prácser Miklós.

Hozzátette:

idén a Tokaji borvidéken összesen mintegy 300 ezer mázsa szőlőre számítanak,

ami átlagos mennyiségnek tekinthető.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook