Kertészet

A molyok elleni védekezést nem lehet abbahagyni

Fontos felkészíteni a termést a szüret utáni tartós tárolásra is.

Létrehozva:

|

A már korábban leszüretelt gyümölcsfélék mellett most már javában tart a csemegeszőlő, az őszibarack, egyes szilvafajták szedése. Itt most nincs növényvédelmi teendő, de a hónap közepén-végén betakarításra kerülő őszi és téli alma és körtefajták, a birs esetében még akad növényvédelmi feladat – írja növényvédelmi előrejelzésében Dr. Aponyi Lajos, növényorvos a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján.

Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly elleni védekezést szinte a szüret előtti utolsó pillanatig folytatni kell, mert mindkét kártevő rajzása hosszantartó folyamat.

Az almamoly ugyan két nemzedékes kártevő, de rajzása kora tavasztól egészen szeptember végéig tart, ráadásul összefolynak a nemzedékek. A keleti gyümölcsmoly esetében még problémásabb a helyzet, mert négy nemzedéke van, és sokkal szélesebb a táplálékköre. Az almamolyra visszatérve fontos még megemlíteni, hogy az alma és a körte mellett a dió is ugyanolyan tápnövénye, mint az előző két gyümölcsfaj.

A két kártevő elleni célzott védekezés során mindig a helyi rajzási viszonyokat kell figyelembe venni, mert az egész évben végzett folyamatos védekezés ellenére is akad a feromon csapdánkban odatévedt, elhanyagolt kertekből származó moly. Ha a kihelyezett csapdák lepkét fognak, muszáj védekeznünk.

A molyok elleni védekezés mellett fontos felkészíteni a termést a szüret utáni tartós tárolásra.

A gyümölcsökön keletkező rágásból, jégverésből, szélviharból származó sérülések igen gyorsan utat nyitnak a különböző kórokozóknak.

A sebeken át történő fertőzéstől a szüret előtti záró permetezésekkel óvhatjuk meg a termést. Emellett azonban törekedni kell arra, hogy csak tárolásra kellően érett, sérülésmentes gyümölcs kerüljön a tárolóba. Kerülni kell a csapadékos időben történő szüretet, csak száraz termést szedjünk le a fáról.

A kártevők és betegségek elleni záró permetezések során

ne feledkezzünk meg a növények levélen keresztüli kalcium pótlásáról.

A kalcium fontos szerepet tölt be a bőrszövet felépítésében és a szövetek szilárdításában. Hiányában az almatermésű növényeknél jellegzetes foltosságot figyelhetünk meg a termésen, mely élvezhetetlenné teszi a télire eltárolt almát, körtét, birset. Pótlásáról tehát a szüret előtti utolsó permetezésig gondoskodjunk.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

agrotrend.hu / magyarnovenyorvos.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook