Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

A Deseda partján virágzásnak indult a mogyoró

Nem az érzékeink tréfálnak velünk; érzékenyebbeknek tüneteket is okozhat az idejekorán virágzásnak indult mogyoró.

Már tavaly decemberben megkezdődtek a metszések a Dél-balatoni borvidéken. A gazdák bíznak abban, hogy nem lesz kemény a tél, ami károsíthatja a vesszőket. Amíg a növény mély-nyugalmi állapotban van, mínusz tizenöt fokig nem fagy el. 


Fotó: MW / Sonline

Az enyhe, tavaszi időben nem csak a szőlő, hanem a gyümölcsfák metszése is megkezdődött, a Deseda partján pedig már a mogyoró is virágzik. – Az enyhe időben az elmúlt napokban megjelentek a bokrokon szórványosan a virágok – mondta el Tóth István növényvédelmi szakmérnök. – Az erre érzékenyeknek okozhat tüneteket a mogyoró pollenje, ez korábban csak február végén volt tapasztalható. A kiskertekben egyes gyümölcsfákon, például a cseresznyefán pedig enyhe rügyduzzadás tapasztalható. 

Tóth István kiemelte: a tavaszias tél kedvez egyes kártevők szaporodásának is. – Hetek óta nincs fagy éjszakánként, amely jelentősen gyérítené például a csigákat – hangsúlyozta. – Sok rovar, kórokozó mostanra már alkalmazkodott a hazai klímához.

A csapadékos november ugyanakkor jót tett az őszi vetéseknek, de sajnos még mindig 100 milliméter csapadék hiányzik a talajból. Sok gazda próbálta tárcsázással elraktározni a csapadékot. 

A gyakran igen enyhe időjárásnak köszönhetően a talaj nem hűlt le erősen, talajfagy csak a felső, néhány centis rétegben és csak rövid ideig fordult elő mostanáig. 

Tóth István szerint ugyanakkor a kalászos vetéseknek kedvez ez az idő, folyamatos a növények bokrosodása, így várhatóan megerősödve kezdhetik majd meg a tavaszi vegetációt. 

agrotrend.hu / Sonline, Góz lilla

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés