Kertészet

A csicsóka napjaink egyik legsokoldalúbb növénye

Figyelembe véve korunk kihívásait, többek között a korlátozott erőforrásokat, növekvő hulladék mennyiséget és éghajlatunkban tapasztalt változásokat a megújítható energiaforrások szerepe mind az energiagazdálkodásban, mind a különböző ipari termékek előállításában felértékelődni látszik.

A biofinomításon belül a zöld biofinomítás a friss növényi biomasszára alapoz. A rendszer integráló szemléleten alapulva épít a biológiai, kémiai, műszaki és fizikai ismeretekre, szem előtt tartva a gazdaságosság, a környezettudatos- és körforgásos gazdálkodás irányelveit. Előnye, hogy technológiai lépései többirányúak lehetnek, a kívánt termék előállításának függvényében. A zöld biomasszában található anyagok izolálásához első lépésként (elsődleges finomítás) gondos nedves frakcionálási technológiát alkalmaznak. Így a zöld biomasszát (vagy nedves szerves hulladékot) rostokban gazdag préspogácsára és tápanyagokban gazdag zöldlére választják szét. A préspogácsa a cellulóz mellett értékes színanyagokat, különböző növényi hatóanyagokat és egyéb szerves anyagokat tartalmaz.

A zöldlé fehérjéket, szabad aminosavakat, szerves savakat, színezékeket, enzimeket, hormonokat, egyéb szerves anyagokat és ásványi sókat tartalmaz. Különösen a biotechnológiai felhasználása predesztinálja a további feldolgozásokat, mert a frakciók egyidejűleg további „finomítás”-ra is felhasználhatók. A zöld levek feldolgozása az olyan termékekre irányul, mint a tejsav, aminosavak, etanol és fehérjék. A préspogácsa felhasználható zöldtakarmány-pelletek előállítására, továbbá alkalmasak biogáz előállítására, hő- és villamosenergia-termelésre.

A zöld biofinomítás rendszerébe elsősorban olyan növények illeszthetők be, melyek a tenyészidőszak során nagy mennyiségű zöld biomasszát képeznek, mely akár többször is betakarítható, ezzel együtt jó regenerálódási képességgel rendelkeznek, továbbá a biotikus és abiotikus stresszekkel szemben ellenállóak. A csicsóka (Helianthus tuberosus L.) egy Észak-Amerikából származó szárgumós, mezőgazdasági szempontból egyéves, botanikai szempontból évelő növény. Felfedezése és termesztésbe vonásának több mint 400 éve alatt sokszor került a figyelem középpontjába, majd esett onnan ki.

Fotó: wikimedia

A csicsóka szakirodalmi leírásait összevetve gyakorlati alkalmazásával ellentmondások láthatóak. A hazai és nemzetközi szakirodalom egyaránt dicséri a növényt és vetésforgóba illesztését határozottan javasolja, ennek ellenére termesztése nem terjedt el.

Főként az értékes komponensekben (pl. inulin) gazdag és nagy termőképességű gumójáért termesztik (12-26 t/ha). A szakirodalom kettős hasznosíthatóságát elsősorban a tenyészidőszak végi elszáradt hajtásainak hőenergia nyerési célra történő égetésével, valamint a korábban említett nagy termőképességű gumóival magyarázza. Mindezekkel együtt a vegetációs időszak során fejlődő zöld leveles szár eddig kevéssé került az érdeklődés középpontjába, pedig ez jelentős biomasszát jelent (38-80 t/ha). Kutatások igazolták, hogy a zöld biomasszájában értékes, takarmányozási és táplálkozásélettani szempontból hasznos anyagok vannak. Ezen túlmenően a leveles szárban található hatóanyagokról bebizonyosodott, hogy gyulladáscsökkentő, antimikrobiális hatásúak is lehetnek.

Korábban főként a csicsóka zöld leveles szárának közvetlen takarmányozása volt jellemző, azonban az állatok nem szívesen fogyasztották a szúrós szára miatt. Mivel a tenyészidőszak alatt nagy mennyiségű zöld biomasszát fejleszt a növény és stressz faktorokkal szemben ellenálló a zöld biofinomítás koncepciójába beilleszthető.

Kaszás László, egyetemi tanársegéd

Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Növénytudományi Intézet, Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék

agrotrend.hu / Debreceni Egyetem

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés