Keresés
Close this search box.

Kertészet

Vértetű: kitartással legyőzhető

Megfelelő alany kiválasztás, metszésmód, utána pedig jöhet a vegyszeres növényvédelem. Ezt tanácsolja vértetű ellen Zsigó György növényorvos.

Nem könnyű ellenfél a vértetű -szögezi le mindjárt az elején a szakember. Átteléskor a szárnyatlan nőstény gyökérnyakban telel át, ami azt jelenti, hogy nem lehet egy egyszerű téli lemosó permetezéssel közel férkőzni hozzá, tehát meg kell várni, amikor feljön a gyökérnyaki részből, s mikor kezd el utána felfelé vonulni – ekkor veheti kezdetét a védekezés, írja a növényvédőszer.hu. Kéreg repedésekben lárva formájában is áttelelhet és az enyhe telek miatt ez legalább olyan nehézség számunkra, mint a gyökérnyakban lévő szárnyatlan nőstények áttelelése és az innen induló fertőzés. Bokamosásnak nevezi a népnyelv azt a védekezést, amikor a gyöktörzshöz kell becsorgatni azt a rovarölő szert, ami az ott lévő nőstények ellen is hat.

Az MM jelzésű alanyok vértetű rezisztensek. Ez egy rendkívül fontos szempont, mert például az M9-es törpealany viszont kifejezetten érzékeny a vértetű támadására. Megfelelő alany kiválasztás, metszésmód és utolsó szempont legyen csak a vegyszeres növényvédelem. A középerős növekedésű M26-os mindenképpen ajánlott, amelynek a párja lehet erősségben az MM106-os, tehát nem mindegy, hogy milyen alanyon vásárolunk növényeket, ezért érdemes megnézni az alanyt is, mert ez már egy fontos pont a vértetvekkel szemben. Sokkal nagyobb a jelentősége az alanynak, mint ahogy gondolunk rá: a tápanyag felvételtől kezdve a legkülönbözőbb betegség ellenállóságig és időjárás tűrőképességig mindenben meghatározó.

Korábban a kőolaj származékokat három évente javasolták, most vannak könnyű kozmetikai olajok, paraffin olajok, sőt napraforgó olajok, amelyek megfojthatják az áttelelő atka- és levéltetű tojásokat. Régen az úgynevezett gyümölcsfa olajat csak három évente lehetett felhasználni – ezek rendkívül durva gyári készítmények voltak, amelyek a fákat megperzselték, de most is van veszélye annak, hogy az olajos készítmények főleg a gyenge, fiatal fáknál stressz hatást váltanak ki, de az új készítményekkel akár minden évben lehet permetezni.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés