Kertészet

A bio alma egyre keresettebb a német piacon

A német fogyasztók előnyben részesítik a hazai előállítású termékeket, így az almát is. Az alma értékestéshez kapcsolt kampányok fő üzenete a helyi termék, régiós termék. Ilyen és ehhez hasonló szemlélettel igyekeznek a német termékek értékesítését növelni.

Létrehozva:

|

2015-ben a német fogyasztók 8,6 milliárd Euró értékben vásároltak bio feldolgozott élelmiszereket, és italokat. Ez az összeg 10 évvel ezelőtt éppen a fele volt. Hasonlóan növekvő trend jellemzi a teljes friss gyümölcs értékesítését is, amelyből már 5,7%-kal részesednek bio előállítású gyümölcsök. 2015-ben az alma értékesítését tekintve, a teljes eladott mennyiségen belül 7,8% volt biológiai előállítású.

Kelet-Európa alig befolyásolja a piacot

Az almatermesztés területén jól látható a termesztett fajtákra való specializálódás és emellett a termesztéstechnológiai trendek is eltérők Európán belül is. A biológiai előállítású alma értékesítése növekszik évről-évre, míg a konvencionális éppen talán ezáltal csökken. A konvencionális termékek piacán, ellentétben a biotermékek piacához képest, jelentős befolyása van az értékesítési árnak. A nyugat-európai étkezési bio alma piacán a Kelet-Európában előállított termékeknek szinte semmilyen befolyása nincs. Ez a tény lengyel almára is igaz, annak ellenére, hogy a lengyel alma egyre nagyobb teret hódít meg az európai alma piacon, éppen az orosz embargó okán. A nyugat-európai bio alma termesztés, értékesítés így valamivel kiszámíthatóbb, de ettől még a helyzet nem sokkal egyszerűbb.

Az európai biologóiai almatermesztés növekszik, lépést tud vajon ezzel tartani a fogyasztás is?

Németország mellett, Franciaországban és a szomszédos országokban, mint a Skandináv államokban is nagy mennyiségben keresik a bio almát és a bio termékeket. Ausztriában az alma fogyasztásnak már 10%-a biológiai előállítású. A német kiskereskedelmi hálózat is örömmel növelné a bio alma értékesítését, hiszen a magasabb árszínvonal miatt, egy m2 bolt felületre jutó bevétel ezzel jól növelhető, ahogyan azt a déli gyümölcsök értékesítésénél is megfigyelhetjük.

Termésmennyiség növekszik

Az Európai Biogyümölcs Fórumon (EBF) közzétett értékek alapján jól látható, hogy a bio gyümölcsök termesztése növekszik Európában. 2015-ben 136.000 tonna bio almát takarítottak be, amellyel a 2014-es csúcsértéktől csak kb. 10%-kal maradtunk el. Az idei alacsonyabb termés mennyiség ellenére is, a tendencia folyamatos növekedést mutat, hiszen 2005 és 2010 között a megtermelt mennyiség 100.000 tonna körül vagy inkább az alatt alakult. A német részesedés az európai bio alma termesztésből elsősorban a Bodeni-tó környékéről, az Alsó-Elba vidékéről származik, amely régiók a teljes német bio alma termesztésből 30-40%-kal részesednek. Az európai bio almatermesztés fő fajtája a ’Gala’ (15%), ezt követik jelentős lemaradással a ’Topaz’, ’Elstra’, ’Golden’ és a ’Braeburn’, megközelítőleg 10-10%-os részesedéssel.

Az értékesítés is sikeres volt 2016 év elején

A bio alma termesztői és értékesítői 2016 első félévében elégedettek lehettek. Ellentétben a konvencionális alma értékesítésével, a bio almából 2015 december és 2016 szeptembere között, rekord mennyiséget értékesíttetek. Ennek a kedvező trendeknek köszönhetően a bio alma ára is stabil volt, így annak a piaci folyamatai is kiegyenlítettebben zajlottak le. 2016 májusig a bio alma értékesítési átlagára mintegy 15%-kal volt magasabb, mint 2015-ben. Hosszú távú összehasonlításban is a 2016-os első féléves átlagár magasnak mondható, ami a megnövekedett keresletet is mutatja, ennek alapján az AMI (német agrárpiaci információkkal foglalkozó fontos szereplő) a bio alma piacának további bővülésére, növekedésére számít.

agrotrend.hu / Benedek Borbála, AMI GmbH, Helswig Schwartau, Obstbau  

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook