Kertészet

Spanyolország: még a tavalyinál is kisebb narancstermés várható az idén

Létrehozva:

|

 

A tavalyi 2,8 millió tonna helyett idén 2,64 millió tonna narancsot várnak, ami az utóbb 10 év legkisebb termése – írta cikkében a FruitVeB.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium prognózisa szerint a 2023/24 piaci évben a belföldi citrusfélék összetermése 5,754 millió tonna körül alakul majd, ami 0,4%-kal több ugyan, mint a kifejezetten rossz termést hozó 2022/23 idényben, de 14,4%-kal kisebb volument jelent az előző öt év átlagához képest: az előző szezon után ez az előző 10 év második legkisebb termése.

Fotó: FruitVeB

Az idei termést az aszály és a szélsőséges éghajlati viszonyok igen komolyan befolyásolták, főként az általános vízhiány, a virágzás és a terméskötődés idején tapasztalt magas hőmérséklet, valamint az ezt követő további hőhullámok. Ezek miatt egyes régiókban öntözési korlátozásokat is be kellett vezetni.

A narancstermés várhatóan 2,643 millió tonna körül alakul, ami 8,2%-kal kevesebb még a 2022/23-as mennyiségnél is, és majdnem 24%-kal (832 ezer tonnával) marad el az elmúlt öt év átlagától.

A Spanyolországban megtermelt narancsfélék 72%-a a Navel fajtakörbe tartozik (a másik nagy fajtakör a Valencia), és a spanyol narancstermés a teljes citrusfélék volumenének 45,9%-át teszi ki.

A minisztérium 1,853 millió tonnára becsüli az úgynevezett kis citrusfélék (mandarin, klementin, szatszuma) 2023/24-es termését. Ez gyakorlatilag stagnálást jelent az előző szezonhoz képest, és 12,7%-kal marad el az elmúlt öt év átlagától.

Fotó: illusztráció, canva.com

Ez a termékcsoport a teljes citrustermés 32,2%-át teszi ki. A kis citrusfélék termékköre Spanyolországban 4,3%-ban szatszumából, 54%-ban klementinből, a fennmaradó 41,7% pedig mandarinból és különböző hibrid fajtákból áll.

A spanyol citromtermés volumene viszont a becslések szerint a tavalyi szezonban tapasztalt visszaesés után jelentősen nő, és 1,167 millió tonna körül várható, ami új rekord lehet: 28%-os növekedést jelent a 2022/23-as évhez képest, és 13%-os növekedést az elmúlt öt év átlagához viszonyítva.

Spanyolországban ezen felül csaknem 80 ezer tonna grapefruitot takaríthatnak be, ami 2%-kal több, mint az előző idényben, és 2,4%-kal nagyobb mennyiség az elmúlt öt év átlagánál.

Spanyolország az EU messze legnagyobb legnagyobb citrustermelője és globális rangsorban is a hatodik. Az export átlagosan évi 3,3 milliárd euró értéket ér el, így Spanyolország a világ legjelentősebb frisspiaci citrusforgalmazója, részesedése a teljes globális exportból 25% körüli.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook