Kertészet

Óriási az érdeklődés a kecskeméti paradicsomlé iránt

Létrehozva:

|

Kecskemét és térsége nagyon híres a paradicsom termesztéséről, valamint ennek köszönhetően a sűrített paradicsomlevéről is. Ez évtizedek óta annyira híressé tette a várost, hogy az ország minden részéről felkeresik érte a Zöldségtermesztési Kutató Intézetet. Így van ez ebben az évben is, amikor a kapu ismét nyitva áll a kisebb mennyiséget vásárlók előtt – írják a Növényvédőszer.hu portálon.

A ZKI ebben az évben ünnepli fennállásának nyolcvanadik születésnapját, erre a jubileumra azért is érdemes visszatekinteni Laczkó Róbert vezérigazgató szerint, mert már a kezdetekben is a paradicsom, azon belül a különböző fajták nemesítése volt az egyik meghatározó irányzat. Az ehhez kapcsolódó vetőmag előállítás „mellékterméke” volt a paradicsomlé, melyet a lakossági fogyasztóknak értékesítettek. De valami mégis különlegessé teheti ezt a paradicsomot, hogy ennyire rögtön és azonnal a kecskeméti feldolgozó jut az eszébe mindenkinek róla?

Fotó: PublicDomainPictures / Pixabay

„Sok összetevője van annak, hogy egy paradicsomlé finom legyen: nyilván függ elsősorban azoktól a fajtáktól, melyeket feldolgoznak, de nem elhanyagolható az időjárás sem. Száz százalékban tiszta paradicsomléről van szó, amely frissen kerül ki a gépsorról, semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaz. Így minden vásárló odahaza a saját ízlésének megfelelően tudja felszolgálni, vagy eltenni”.

A ZKI mezőgazdasági vállalkozókon keresztül termelteti a paradicsomot, amelyet felvásárol és kinyeri belőle a vetőmagot, s a melléktermék az előbb említett paradicsomlé lesz. A hosszú sorok és a szüntelen telefoncsörgés arra késztette a ZKI szakembereit, hogy statisztikát készítsenek erről a jelenségről. A házi közvélemény-kutatás igen érdekes eredményt hozott: Békéscsabától Győrig számtalan helyről érkeztek a vásárlók a telephelyre. Laczkó Róbert azt mondja, nem öt liter paradicsomléért utaznak ide az ország másik végéből, hanem annál nagyobb mennyiségért, az egész család ellátásáért. Nem ritka egy-egy vásárlónál a száz liter paradicsomlé sem.

– Korábban népszerű volt az is, hogy a cégek összefogtak és begyűjtötték az igényeket és egy egész kollektívát kiszolgáltak vele, s csak egy munkatársnak kellett eljönnie Kecskemétre ezért -tette hozzá. Az idei év tehát különleges a Zöldségkutató Intézetben, mert nagy jubileumhoz érkeztek. Továbbra is hosszútávra terveznek, de azt is látni kell, hogy a világ és a gazdasági környezet is változik – ide értve a termelési kedv csökkenését és az imputanyagárak emelkedését, valamint az öntözés fontosságát, de ami a fogyasztók számára megnyugtató lehet, hogy ezt a paradicsomlé szolgáltatást továbbra is fenntartják Kecskeméten.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu–Kommunikáció

Hirdetés

Fókuszban

Facebook