Kertészet

NAK: csökken az uniós cseresznye- és meggytermelés

Létrehozva:

|

 

Az EU cseresznye és meggy termelése a 2023/24-es gazdasági évben az előrejelzések szerint 21%-kal, 657 435 tonnára csökken, mivel a főbb termelő országokban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt csökkenés várható.

A cseresznye és a meggy tekintetében az EU főtermelői Lengyelország, Spanyolország, Olaszország és Görögország, majd Magyarország, Bulgária és Németország következik. Olaszország és Spanyolország a friss cseresznye és meggy legnagyobb fogyasztói – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elemzésében.

Fotó: illusztráció, canva.com

A következő gazdasági év termelése az előrejelzések szerint 21%-kal, 657 435 millió tonnára csökken, a főbb termelő országokban, Lengyelországban és Olaszországban várható visszaesés miatt.

Az EU legtöbb termesztőrégiójában a termelés visszaesését a tavaszi szezonban a virágzást és a gyümölcskötődést befolyásoló kedvezőtlen időjárási körülmények, a fagy és a heves esőzések okozták.

Előrejelzések szerint a 2023/24-es gazdasági évben az EU cseresznye és meggy ültetvényeinek becsült területe 165 000 hektár körül marad.

Fotó: illusztráció, canva.com

Lengyelország termése az előrejelzések szerint a tavalyinál 20%-kal alacsonyabb, 208 000 tonna lesz, a termőterület pedig változatlanul 35 000 hektár maradt. 2023 első negyedévében a csapadék hozzájárult a jó, sőt helyenként túlzott nedvességhez. A nagyon hideg tavasz és a márciusi, valamint az április első felében bekövetkezett fagyok gátolták a virágzást.

Spanyolország folyamatosan növeli a beültetett területet, különösen Aragóniában, összesen mintegy 29 400 hektárra. A fő termőterületek közé tartozik Aragónia és Extremadura, az ország teljes területének 35%-val és 25%-val.

Hivatalos becslések szerint a spanyol termés 109 000 tonna lesz, ami 7%-kal kevesebb, mint az előző szezonban, a 2023. májusában és júniusában bekövetkezett heves esőzések okozta károk miatt, amelyek különösen jelentősek voltak a Jerte-völgyben és Extremadurában.

Olaszország termése az előzetes előrejelzések szerint közel 50%-kal csökken, főként a virágzástól az érésig tartó tartós esőzések miatt, amelyek jelentős gyümölcsrepedéseket okoztak. A minőség várhatóan megfelelő. Puglia, Campania, Veneto, Lazio és Emilia-Romagna a vezető termőterületek. Pugliában, Trentinóban és Alto-Adigében régiókban új ültetvények fordulnak termőre.

Németországban a cseresznye és meggy termését a 2023/24-es gazdasági évben 45 420 tonnára becsülik. Ez 6,7%-os csökkenés az előző évhez képest és 3,5%-kal marad el a tízéves (2013-2022) átlagtól. A csökkenés nagyrészt a beporzáskor uralkodó kedvezőtlen időjárási körülményeknek köszönhető. A 2022/23-as gazdasági évben a cseresznye termés 38 471 tonna és a meggy 10 187 tonna volt. A betakarított terület várhatóan mintegy 55 702 hektár a cseresznye esetében, illetve 1554 hektár a meggynél.

Franciaországban a 2022. évi jó termést követően kis mértékű csökkenés várható, ellenben így is 20%-kal meghaladja az ötéves átlagot. A májusi esőzések és helyi jégesők károsították a korai fajtákat, fokozódott a rovarkártétel, különösen a Drosophila Suzukii által okozott károk. A téli csapadék hiánya az ország déli régióiban csökkentette a gyümölcsméretet, máshol a gyümölcsök nagyobbak. Az ültetvények területe lassan csökken, mivel a régi gyümölcsösöket nem újítják fel. A termelők az új, betegségeknek ellenálló fajták hiányát, valamint a munkaerőköltségek által vezérelt magas termelési költségeket okolják.

Forrás: NAK, EU cseresznye és meggy termelése

Fogyasztás

A következő gazdasági évben a fogyasztás, beleértve a feldolgozásra szánt gyümölcsöket is, a termelés hiánya miatt erősen csökkenhet, 682 000 tonna körülire. Németországgal együtt az EU déli országai a friss fogyasztásra szánt gyümölcsök legnagyobb uniós fogyasztói. Az őszibarackhoz és a nektarinhoz hasonlóan az ukrajnai konfliktus miatti magas árak és inflációs ráták negatívan hatnak a gyümölcsfogyasztásra.

 

Kereskedelem

Spanyolország és Görögország nagy mennyiségű EU-n belüli kereskedelmet bonyolítanak. Az EU nettó importőre a cseresznyének és meggynek, amely főként Törökországból származik, az uniós import közel 70%-át teszi ki. További fontos beszállítók Szerbia, Chile és Argentína. Ez utóbbi kettő az északi félteke szezonon kívüli időszakában fontos.

Forrás: NAK, az EU cseresznye és meggy import országai

A 2022/23-as gazdasági év során az Egyesült Amerikai Államokból származó cseresznye és meggy behozatalának értéke 240 000 USD volt, amelyet elsősorban Spanyolországba szállítottak.

Az uniós behozatal nagyrésze Németországba kerül, amely Kína/Hongkong és az Egyesült Államok után a harmadik legnagyobb cseresznye és meggy importőr a világon. A 2022/23-as gazdasági évben a behozatal jelentősen, 29 000 tonnára csökkent, értéke 97 millió USD volt a belföldi kínálat növekedése miatt. A következő évben a várható alacsonyabb termelés miatt a behozatal újra megugorhat.

Forrás: NAK, az EU cseresznye és meggy export célországai

Míg a kereskedelem nagy része az EU-n belül zajlik, a cseresznye és meggy fő EU-n kívüli célországai az Egyesült Királyság, Svájc, Fehéroroszország és Ukrajna. Spanyolország a fő exportőr az EU-n belül és az EU-n kívüli piacokra. A jelenlegi gazdasági évben az EU cseresznye és meggy exportja enyhén csökkent, 16 400 tonnát tett ki, 61 millió dollár értékben.

agrotrend.hu/NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook