Kertészet

Franciaország: a tavalyinál 12%-kal kisebb körtetermés várható

Létrehozva:

|

 

Az Agreste szeptember 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint 125.800 tonnás körtetermést várnak Franciaországban.

Az Agreste szeptember 1-jén kiadott gyorsjelentésében 125.800 tonnára becsüli a 2023-as belföldi körtetermés volumenét, ami 12%-kal marad el a 2022-ben betakarított 143 ezer tonnás mennyiségtől – írta a FruitVeB.

Ez azt jelenti, hogy az idei termés nagyjából a 2018-2022-es időszak átlaga közelében lesz, elsősorban a déli régiók, különösen Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) terméskiesése miatt, ami a nyári körték, főleg a Guyot (-35%) alacsonyabb hozamainak eredménye. Az őszi és téli körtéknél 3 ill. 6%-os növekedés várható.

Forrás: FruitVeB.

Provence-Alpes-Côte-D’Azur (PACA) és Languedoc-Roussillon körzetekben a 2022-es nagy termés után a nyári körte termelése 29%-kal csökken az előző évhez képest, mivel az extrém nyári forróság miatt a gyümölcsméret jelentősen csökkent, de az elmúlt két év hőhullámai és aszályos időszakai is legyengítették a fák kondícióját.

A Rhône völgyében jégeső és az augusztusi hőhullámok csökkentették a termelési potenciált, ami valószínűleg 4%-kal lesz kevesebb, mint 2022-ben, de meghaladja az ötéves átlagot.

A Centre-Val de Loire régióban a tavalyinál 11%-kal nagyobb termést várnak, ami az ötéves átlagot 18%-kal múlja majd felül. Pays de la Loire-ban a termelés várhatóan 9%-kal haladja meg az előző évit, egyelőre az időjárás kedvező a gyümölcsök jó fejlődéséhez és a növényegészségügyi körülmények is kielégítőek.

A WAPA szerint az európai körtetermés 13%-kal csökken az előző évhez képest, főleg az árvizekkel sújtott Olaszországban (-63%), valamint az aszályos időszakot átélő Hollandiában (-3%). Ezzel szemben Spanyolországban (+26%), Portugáliában (+4%) és Belgiumban (+19%) a termelés növekedése várható.

 

Forrás: FruitVeB

A különböző fajták eltérő módon érintettek, a nyári körte mennyisége Európa-szerte csökkenést mutat (-34%), de a téli körte, például a főleg Olaszországban termelt Abate (-69%) termése is visszaesik, míg a Conference termése 8%-kal nő.

A körte forgalmazása Franciaországban a nyári fajtákkal kezdődött egy olyan piacon, ahol az idén bőségesen álltak rendelkezésre más nyári gyümölcsök (különösen sárgabarack és őszibarack).

A Guyot-fajták iránt alacsony volt a kereslet, de a nagyon korlátozott kínálat így is magasan tartotta az árakat: a körte átlagára 55%-kal volt magasabb, mint 2022-ben, és 46%-kal volt a 2018-2022-es átlag felett.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Hirdetés

Fókuszban

Facebook