Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Koch Csaba: Még kérdés, milyen lesz a 2023-as évjárat

 

Javában zajlik a szüret a Koch Borászatban a Bács-Kiskun Vármegyei Hajós-Bajai régióban, illetve a baranyai Villány térségében. Ám az idei kedvezőtlen időjárás egyelőre kétségessé teszi a 2023-as évjárat minőségét.

Az összesen 150 hektáros területen gazdálkodó Koch borászat 40 fajta minőségi és prémium boraival egyre nagyobb hírnévre tesz szert, évről-évre hoznak el ugyanis díjakat a hazai és a nemzetközi versenyeken. Koch Csaba 2014-ben az Év pincészete díj elismerését, míg 2019-ben az Év Bortermelője és a Legjobb Európai Borászat címet vehette át.

A cég 2017-ben megnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka verseny borászat kategóriáját.

Az idén sem volt ez másként, hiszen a 2023 Bács-Kiskun Vármegye Bora verseny vörösbor kategóriájának első 3 helyezését mind a Koch Borászat termékei nyerték meg.

A Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny győztese szinté a Koch Borászat lett, amikor a 2018-as Selection Kadarka borát választották a verseny legszebb kadarka borának.

Így átvehették a verseny vándordíját, míg a borászat 2022-es Koch&Evans kadarka rosé bora aranyéremben részesült.

A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2023-as kiírásán is nagy sikert ért el a cég, hiszen a Frisch Selection rosé boruk 3. helyezett lett a rosék között, a Villányi Csanád cuvée tételük pedig aranyéremben részesült.

Taroltak a Koch borai az idei Sygenta versenyen is, hiszen a több mint 500 benevezett bor közül Koch Csaba hajósi és villányi borai összesen 7 aranyéremmel tértek haza.

„Jól alakul az idén a kereskedelem is” – mondta el a szakember az agrotrend.hu megkeresésére. „Jelen vagyunk a nagyforgalmú üzletláncokban, de 12 saját borszaküzletünkben is elérhetők a boraink. Tavaly mintegy 800 ezer palack bort értékesítettünk” – tette hozzá.

A borturizmus központjának számító nyolcszobás panziójuk egész évben fogadja a vendégeket, ahol borkóstoló, kemencés vacsora, illetve az elmaradhatatlan pincelátogatás után lehetőség van a kádár szakmát bemutató múzeum és az autentikusan berendezett kádárlakás megtekintésére is.

Borakadémia

Koch Csaba a borászatának igazgatása mellett 2022 májusa óta a Magyar Bor Akadémia elnökeként is tevékenykedik.

Fontos küldetésemnek tartom – mondta -, hogy erősítsük a kulturált borfogyasztás elterjedését Magyarországon. Elsősorban a fialatokat célozzuk meg az előadásainkkal, ahol a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásairól is beszélünk. Évi 10 alkalommal tartunk előadást alkalmanként 200 fős hallgatóság előtt” – hangsúlyozta Koch Csaba.

„Megállapodást kötöttünk a VOSZ-szal, hogy támogatjuk a legjobb magyar pezsgők versenyét, ezen kívül külön díjakkal is elismerjük az éves hazai borversenyek győzteseit is” – tette hozzá.

A nagy kérdés: Milyen lesz a 2023-as évjárat

„A szüret még javában zajlik, így még nem látható, milyen lesz az idei évjárat. Ha a szeptember száraz és meleg lesz, jó eredményre számíthatunk” – mondta Koch Csaba.

„Az időjárás azonban tavasztól kezdve kedvezőtlenül alakult a borászok számára, hiszen túl sok eső esett, tavasszal még virágzáskor is csapadékos volt idő. Ez pedig kedvezett a gombás megbetegedéseknek” – tette hozzá a borász.

Ahogy elmondta, felütötte a fejét a lisztharmat és a peronoszpóra is. Erőteljesen védekeztek, így nem várható nagy terméskiesés, de mivel kétszer annyit kellett permetezniük az idén, mint egy átlagos évben, költségnövekedéssel kell számolniuk.

„Az idei évjárattal kapcsolatos bizonytalanság szintén az időjárás következtében alakul ki, hiszen bár leküzdöttük a fertőzést, a fürtökben megbúvó gombaspórák a bor feldolgozása során még meglepetéseket okozhatnak, ami a bor eltarthatóságát is befolyásolhatja” – tette hozzá a borász.

Fotók: Koch Borászat Facebook-oldala

Indul az új üzletágnak számít a gyümölcslékészítés szezonja is. Koch Csaba nem árulta el a titkát az egyedi ízvilágú italaiknak, csak annyi mondott el: „magas minőségű alapanyagokkal, francia technológiával dolgoznak.”

A szőlőlé, illetve a must almával, céklával, málnával való párosítása valóban különlegesnek számít.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés